maanantai, 05 joulukuu 2016 11:10

Huippu-urheilujohtaja Rauli Urama: ”Meillä on ehjä pelaajapolku”

Kirjoittanut
Huippu-urheilujohtaja Rauli Urama. Huippu-urheilujohtaja Rauli Urama. Pasi Mennander

Millainen merkitys jääkiekkolehtoreilla on Leijonanpolulle? Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama vastaa!

- Jääkiekkoliiton tehtäviin kuuluu tukea seuratyön arkea. Jääkiekkolehtorien kautta pyrimme entistä vahvemmin tukemaan urheilijaa siinä, miten koulu ja urheilu yhdistetään.

Miten suomalainen pelaajapolku voi?
- Voimme tukea urheilijaa todella hyvin. Meillä on ehjä pelaajapolku, joka kantaa senioritasolle asti. Valmistamme pelaajaa aste asteelta siten, että sekä urheilija että ihminen ovat kunnossa. Kun ihmisellä ovat asiat hyvin, hän voi olla myös hyvä jääkiekkoilija. Me pystymme tekemään hyviä jääkiekkoilijoita. Lisäksi voimme tarjota Suomi-kiekkoon huipputietoa kansainvälisen tason jääkiekon vaatimuksista. Ihan varmasti tiedämme, miten toimia, jotta urheilija pääsee eteenpäin.

Mitä seuroissa voidaan tehdä vielä paremmin, jotta nuoret kiekkoilijat haluaisivat kehittyä Suomessa?
- Voimme varmasti välittää vieläkin paremmin yksilöstä. Voimme vahvemmin osoittaa pelaajalle, että autamme häntä. Pelaajan pitää luottaa, että hänen arkensa kautta hänestä kehittyy erittäin hyvä urheilija.

Toimiiko Suomessa pelaajan urasuunnittelu?
- Mielestäni toimii. Varsinkin silloin, kun siirrytään lapsikiekon vaiheesta huipulle tähtäävään vaiheeseen. Toki suunnittelua tehdään yhteistyössä muiden vaikuttajien kanssa, jotka pelaajalla on ympärillään: perhe, seuravalmentaja, maajoukkuevalmentaja, asioidenhoitajat, agentit, scoutit… Pelaajalla on paljon toimijoita ympärillään ja varmasti hän saa informaatiota omaan urasuunnitteluunsa.

Moni juniorikiekkoilija on siirtynyt pelaamaan Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin. Miten tilanne vaikuttaa juniorimaajoukkueiden toimintaan?
- Ongelmana on se, että osa kärkipelaajista ei ole käytettävissämme maajoukkuetapahtumissa. Toisaalta portti on nyt auki heille, jotka muuten jäisivät maajoukkueiden ulkopuolelle. He saavat pelata maaotteluita ja pääsevät hyötymään maajoukkuepolustamme.

- Sitä olemme pohtineet, ovatko lähtijät valmiita siirtymään muualle. Ovatko seuratoiminta ja maajoukkuepolku ehtineet vahvistaa pelaajaa niin, että hän voi jatkossa menestyä? Pelaajapolkumme avulla haluaisimme antaa pelaajille paremmat edellytykset heidän siirtyessä kohti seuraavaa haastetta.