Leijonat.fi

       

Jääkiekkoa voi pelata kuka tahansa, kunhan vain säännöistä sovitaan!

Juniorikiekon parissa tapahtuva liikuntaharrastus on mitä parhain tapa saada kokemuksia elinikäiseen liikuntaharrastukseen ja pärjäämiseen muutenkin elämässä. Jääkiekkoseura ja joukkue ovat paikkoja, joissa voidaan tukea vapaaehtoisvoimin lapsen ja nuoren kasvatustyötä. Joillakin harrastajista on jopa mahdollisuus saada jääkiekosta ammatti, päästä pelaamaan maailman huippujen kanssa. Suurimmalle osalle harrastajista jääkiekko tarjoaa elinikäisen harrastuksen ja mahdollisuuden liikkua hienon lajin parissa hyvien ystävien kanssa.


Juniorikiekkoilu jaetaan karkeasti kolmeen, ikäluokkiin liittyvään osa-alueeseen. Nämä osa-alueet ovat:
1. Alle kouluikäisten jääkiekkoilu
2. Lasten jääkiekkoilu (kouluikäiset)
3. Nuorten jääkiekkoilu

1. Alle kouluikäisten jääkiekkoilu
Lapsi liittyy jääkkioseuran toimintaan yleensä alle kouluikäisenä. Luontevinta on kokeilla lajia seurojen järjestämissä kiekkokouluissa. Jääkiekkoseurojen kiekkokoulut ovat niitä paikkoja, joissa laji-ihmiset pyrkivät opettamaan lapselle juuri ne perustaidot, joita hän jääkiekossa tarvitsee, mikäli hän aloittaa jääkiekon harrastamisen juniorijoukkueessa.

Seurojen kiekkokouluissa tapahtumia on viikkotasolla yleensä yhdestä kahteen kertaan. Laadukkaimmat seurat järjestävät kiekkokoulujensa rinnalla monipuolisia liikuntataitoja kehittäviä oheisharjoituksia (esim. jumppasalivuorot jne.).

Seurojen kiekkokoulutoimintaa kehitetään parhaillaan. Syksyllä 2010 on takoitus synnyttää suomen suurin jääkiekkojoukkue kun seurojen Leijonakiekkokoulut käynnistyvät.

Saat tietoa oman paikkakuntasi junioriseuroista ottamalla yhteyttä oman asuinalueesi aluetoimistoon.


2. Lasten jääkiekkoilu (kouluikäiset)
Lasten jääkiekkoilua toteutetaan pääasiallisesti jääkiekkoseurojen alaisuudessa juniorijoukkueissa. Lasten jääkiekkoilu voidaan jakaa seuraaviin ikäluokkiin ja toimintatapoihin:

Leijonaliiga (G- ja F-juniorit)
Leijonaliigaa pelaavat lapset ovat nk. alakouluikäisiä. G-juniori-ikäiset lapset käyvät peruskoulun ensimmäistä luokkaa. F-juniorit ovat toisella ja kolmannella koululuokalla.

Leijonaliigaa pelataan joko puolikkaalla tai kolmasosalla kaukalosta. Peliä voidaan pelata joko poikittain tai pitkittäin. Sarja- ja turnaustoimintaa järjestävät Jääkiekkoliiton alueet ja seurat.

Leijonaliigajoukkueissa on yleensä kahdesta kolmeen tapahtumaa viikossa. Lisää tietoa saat seuraavilta sivuilta:

- Leijonaliigapelien säännöistä (ks. 9 § Juniorisäännöt)
- Leijonaliigasta ja varusteista TÄSTÄ

E-juniorit
E-juniorit käyvät peruskoulun neljättä ja viidettä luokkaa. Pelit pelataan jääkiekkokaukalossa kokonaisella kentällä. E-junioreiden peleissä on sääntörajoitteita mm. peliajan ja peluuttamisen osalta. Tarkoituksena rajoitteilla on, että jokainen mukaanotettu lapsi saa pelata tasavertaisesti.

Tässä vaiheessa toiminnassa alkaa monessa seurassa eriyttäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eri taito- ja motivaatiotasolla olevat lapset eriytetään omiin harrastusryhmiinsä. Luontevinta tämä on toteuttaa harjoitustapahtuman sisällä. Tällä tavoin toimimalla jokainen lapsi pääsee nauttimaan riittävän haastavasta oman tasoisesta urheilusta.

Sarja- ja turnaustoimintaa järjestävät Jääkiekkoliiton alueet. Seurat järjestävät Jääkiekkoliiton luvalla harjoituspelejä ja turnauksia. Pelitapahtumat pyritään järjestämään mahdollisimman paikallisesti. Alueilla järjestetään nykyään sarjatoimintaa nk. "tasosarjoissa". Tasoja voi olla alueista riippuen kahdesta neljään.

E-juniorijoukkueissa on yleensä kolmesta neljään tapahtumaa viikossa. Lisää tietoa saat seuraavilta sivuilta:

- E-junioripelien säännöistä (ks. 9 § Juniorisäännöt)

D-juniorit
D-juniorit käyvät peruskoulun kuudetta ja seitsemättä luokkaa. Pelit pelataan jääkiekkokaukalossa kokonaisella kentällä. Nuoremman D:n peleissä on vielä muutamia sääntörajoitteita (mm. taklausrajoitus). Vanhemman D:n pelit pelataan normaaleilla jääkiekkosäännöillä.

Sarja- ja turnaustoimintaa järjestävät Jääkiekkoliiton alueet. Seurat järjestävät Jääkiekkoliiton luvalla harjoituspelejä ja turnauksia. Pelitapahtumat pyritään järjestämään mahdollisimman paikallisesti, mutta erityyppistä ylialueellistakin toimintaa järjestetään. Kaikki sarjat toteutetaan nk. "tasosarjoissa". Tasoja voi olla alueista riippuen kahdesta neljään, jopa viiteenkin tasoon.

D-juniorijoukkueissa on yleensä kahdesta neljään/viiteen tapahtumaa viikossa. Tapahtumamäärä vaihtelee joukkueen tason ja pelaajien oman motivaation mukaisesti. Lisää tietoa saat seuraavilta sivuilta:

- nuoremman D:n pelien säännöistä (ks. 9 § Juniorisäännöt)Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: