maanantai, 18 lokakuu 2010 11:22

Seuratukiuudistuksella painopistettä pelaajatuotantoon

Kirjoittanut

Paidat

Jääkiekkoliitossa on valmistunut suoran seuratuen uudistus, joka nostaa huippupelaajien tuotannon uudeksi tukiperusteeksi. Syksyllä on käynnistynyt liiton seuratuen kolmas vaihe, jonka yhteydessä seuroissa jaettavia rahasummia tarkistetaan merkittävästi ylöspäin.

Kaudesta 2010–11 alkaen seuratuki määrittyy kolmen tekijän perusteella:

1. Seurojen laatuauditoinnin kolmannen vaiheen pistetulokset
2. Maajoukkuepelaajien kasvattaminen
3. Vuosittaiset kannustusrahat (projektit)

Uudistuksen myötä vuosittain seuroille jaettava rahasumma nousee 350 000 eurosta 450 000 euroon. Aiempi 350 000 euron summa jaettiin laatuauditoinnin pistetulosten mukaan. Jatkossa laatuauditoinnin osuus kokonaispotista on 325 000 euroa. Sen lisäksi jaetaan maajoukkuepelaajien kasvattamisen perusteella 105 000 euroa sekä eri kannusterahoina 20 000 euroa.

- Kyseessä on suorastaan huikea uudistus, urheilutoimenjohtaja Timo Bäckman sanoo.

Uudistuksella pyrimme korostamaan huippu-urheilua ja maajoukkuepelaajien jatkuvaa tuottamista
- Timo Bäckman

- Laatuauditoinnin perusteella jaettava summa pysyy lähes samana kuin aiemmin, lisäksi seuroilla on mahdollisuus kasvattaa tukipottiaan maajoukkuepelaajia tuottamalla. Uudistuksella pyrimme korostamaan huippu-urheilua ja maajoukkuepelaajien jatkuvaa tuottamista, Bäckman perustelee.

Kasvattajakorvauksia maksetaan poikien ja nuorten arvokisaedustusten mukaan. Alle 18-vuotiaiden MM-joukkueen pelaajan nykyinen ja aiemmat seurat saavat seuratukea 150 euroa per pelaajan niissä pelaamien kausien määrä. Alle 20-vuotiaiden MM-kisaedustuksesta korvaus on 250 euroa/kausi.

Olennaista järjestelmässä on se, että se toimii myös takautuvasti. Eli jos alle 18-vuotiaiden MM-kisapelaaja on aiemmin pelannut jossain seurassa vaikkapa 10–12-vuotiaana, seura saa 2 x 150 euroa. Jos hän edustaa Suomea myös 20-vuotiaiden MM-kisoissa, seura saa vielä 2 x 250 euroa.

Sama pelaaja voi saada tukea kerran 18-vuotiden MM-kisojen perusteella ja kerran 20-vuotiaiden MM-kisaedustuksen myötä.

- Usein pelaajat ovat lähtöisin pienistä seuroista. Tällä tavalla voimme korostaa niiden tekemää hyvää työtä junioritasolla – siellä mistä pelaajat ovat oikeasti lähtöisin.

- Se seura, joka on saanut pelaajan lajin pariin ja jatkamaan harrastustaan, on ihan yhtä tärkeä kuin se, jota pelaaja edustaa sinä vuonna kuin hän pelaa MM-kisoissa, Bäckman sanoo.

- Kaikki kasvatustyö tehdään seuroissa. Maajoukkueissa mitataan seuroissa tehdyn työn tulos. Vaikka maajoukkue leireilee ja toimii aktiivisesti, perustyö tehdään aina seuroissa. Tällä järjestelmällä ne palkitaan hyvin tehdystä työstä, Bäckman korostaa.

Seuratuen kolmas vaihe käynnistynyt

Liiton seuratuki käynnistyi vuonna 1998. Edellisen vuoden MM-kotikisojen tuottoa alettiin kanavoida eri muodoissa "kentälle". Tukimuodoista merkittävin oli valmennuspäällikkötuki, jolla kannustettiin seuroja vahvistamaan organisaatioitaan koko- tai puolipäiväisillä valmennuspäälliköillä.

- Tuen avulla Suomeen luotiin päätoimisten valmennuspäälliköiden kulttuuri. Tällä hetkellä maassamme on yli 50 päätoimista valmennuspäällikköä, Bäckman sanoo.

Seuratuen kolme vaihetta:
I vaihe:
Valmennuspäällikkötuki 1998–2006
II vaihe:
Laatutuki 2006–10
III vaihe:
Uusi laatutuki 2010–

Vuonna 2006 seuratuessa siirryttiin toiseen vaiheeseen. Alkoi seurojen laatuauditointi, jossa seurojen toiminta analysoitiin liiton toimesta pala palalta. Auditoinnin myötä seurat saivat ulkopuolisen näkemyksen siitä, miten hyvin niiden toiminta oli järjestetty. Lisäksi määritettiin toiminnan alueita, joita seuran tuli kehittää.

- Auditoinnin toinen kierros toteutettiin vuonna 2008. Kahdessa vuodessa oli tapahtunut huikeata edistystä, enemmän kuin olimme uskaltaneet odottaakaan.

Laatuauditoinnin kolmas vaihe käynnistyi tänä syksynä. Nyt arviointien painopiste on siirretty seurojen toimistoista kaukaloon. Tavoitteena on selvittää, miten seurojen toiminta toimii käytännön tasolla harjoituksissa ja peleissä.

Olet nyt

Lisää uutisia kotimaasta