torstai, 24 syyskuu 2020 16:17

Jääkiekkoliiton NVK- ja JVK-koulutukset palasivat kehitystauolta kesken koronakevään – "Olemme saaneet vain hyviä kokemuksia"

Kirjoittanut
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU

Kun vuoden 2020 ensimmäiset NVK- ja JVK-kurssit olivat käynnistymässä, jääkiekkoilun lamaannutti koronavirus. Tiukka paikka? Kyllä, mutta uudistuneet koulutussisällöt ovat sopeutuneet koronavuoden haasteisiin hyvin. Sopeutumista on vaadittu myös kouluttajilta.

Perjantai 14.8.2020. Kuusitoista Nuorten valmennuskoulutuksen (NVK) kurssilaista tekee paritöitä Vierumäen Country Club -rakennuksen aulassa. Samaan aikaan kaksi muuta opiskelijaryhmää työskentelee Kuortaneella ja Rovaniemellä.

Päättymässä on NVK-koulutuksen toinen lähijakso – tai oikeastaan ensimmäinen, sillä keväälle kellotettu ensimmäinen kohtaaminen toteutettiin verkossa.

– Kun pandemia keväällä alkoi, veimme kaiken toiminnan verkkoon ja käynnistimme koulutukset etänä. Mietimme keinot, joilla tilanteesta selviämme, eikä muutos vaikuttanut koulutussisältöihimme lopulta mitenkään, NVK-kouluttaja ja aluevalmentaja Pyry Lukkarila kertoi.

 

"Kaikki onnistuu hienosti näinkin ja olemme saaneet koulutettavilta hyvää palautetta." – Pyry Lukkarila

Etätyöskentely pakotti paitsi kurssilaiset myös kouluttajat tutustumaan uusiin työvälineisiin. Jääkiekkoliiton erotuomariorganisaatiolla oli aiempia hyviä kokemuksia verkkokoulutuksista, joten arvokkaita vinkkejä saatiin lähipiiristä.

Verkko-opintojen alustaksi valittiin kotimainen Priima, josta erotuomareilla oli kokemusta. Luennot järjestettiin Zoom-palvelun välityksellä. Ryhmäytymisessä hyödynnettiin Flipgridiä, jonne kurssilaiset tekivät esittäytymisvideonsa.

– Meidän piti ottaa Priima käyttöömme myöhemmin, mutta nyt tilanne pakotti toimimaan nopeammin. Niitä välineitä, joita olemme nyt opetelleet käyttämään, käytämme varmasti jatkossakin, Lukkarila sanoi.

– Olemme saaneet tästä vain hyviä kokemuksia. Kaikki onnistuu hienosti näinkin ja olemme saaneet koulutettavilta hyvää palautetta. Tämä on ollut heille erilainen kokemus verrattuna siihen, mihin he koulumaailmassa tottuivat.

 "Oikealla tiellä valmentajuuteen"

– Koko ajan on ollut sellainen fiilis, että on oikealla tiellä valmentajuuteen, KalPan U16-joukkueen päävalmentaja Ville Jokinen kertoi.

– Omaa itseluottamustani ovat vahvistaneet kouluttajien ja kokeneempien valmentajien näkemykset. Koko ajan tuntuu, että opin uusia asioita, vaikka olen ollut lajin parissa pitkään pelaajana ja valmentajanakin jo joitakin vuosia, Jokinen, 44, jatkoi.

Jokinen myönsi pohtineensa etukäteen, onko edessä määrättömiä "kalvosulkeisia" luentosalissa. Koulutuksen todellisuus on ollut toinen.

– Kouluttajat ovat tosi hyvin saaneet pohtimaan jääkiekkoa ja valmentamista. Olemme tehneet paljon ryhmätöitä ja toimineet "palapelimuodossa", ensin pienemmissä ryhmissä ja sitten koonneet näkemyksiämme yhteen.

 

"Koko ajan tuntuu, että opin uusia asioita, vaikka olen ollut lajin parissa pitkään pelaajana ja valmentajanakin jo joitakin vuosia." – Ville Jokinen

Elokuussa opiskelijat kokoontuivat lähijaksolle Vierumäelle, mutta sitä ennen operoitiin etänä. Sekin pakotti omaksumaan uusia tapoja opiskella.

– Vielä tässä vanhemmallakin iällä oppii uusia juttuja. Hyvin tämä on mennyt, ja kehityshän vie tähän suuntaan. Priima on hyvä työkalu, sen avulla voi seurata omien opintojensa etenemistä, Jokinen sanoi.

Elokuisen lähijakson aikoihin koronatartuntojen luvut olivat maltillisia. Jokisen mukaan kevään kokemuksista on apua, jos tilanne äityy syksyllä huonommaksi.

– Meillä on nyt toimintamallit valmiina, jos joudumme palaamaan etäopiskeluun. Ensimmäisellä lähijaksollakin pystyimme käymään asioita laaja-alaisesti läpi, vaikka toimimme etänä.

 

"Tarvittaessa voimme liittää koulutuksiimme muun muassa uutta tutkimustietoa."

"Sisällöt elävät ja kehittyvät koko ajan"

Uudistetun NVK-koulutuksen ensimmäiset opiskelijat ovat opinnoissaan nyt puolivälissä. Koulutus kestää noin vuoden ja siihen kuuluu yhteensä neljä lähijaksoa. Lisäksi jaksojen välissä tehdään välitehtäviä.

Opinnot linkittyvät vahvasti opiskelijoiden valmennusarkeen ja jokaisella on tukenaan mentori. Koulutus vahvistaa myös seurojen mentoritoimintaa.

Koulutusten perustana on Suomen Olympiakomitean suomalaisen valmennusosaamisen malli (urheiluosaaminen, ihmissuhdetaidot, voimavarat ja itsensä kehittämisen taidot). Malli tarjoaa kehykset sille, mitä hyvä valmennus on ja mitä valmentajan pitää osata.

Lukkarilan mukaan uudistetun opintokokonaisuuden raamit vastaavat tulevaisuudenkin haasteisiin.

– Tarvittaessa voimme liittää koulutuksiimme muun muassa uutta tutkimustietoa. Sisällöt elävät ja kehittyvät koko ajan, mutta selkeä raamitus pysyy.
 

Olet nyt

Lisää uutisia liiton toimistolta