perjantai, 13 marraskuu 2020 09:49

Maaliputkessa oleva Lauri Raiman: ”On oltava itseluottamusta, lauottava nopeasti, lujaa ja tarkasti”

Kirjoittanut
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Maaliputkessa oleva Lauri Raiman: ”On oltava itseluottamusta, lauottava nopeasti, lujaa ja tarkasti” Riku Laukkanen

Hyökkääjä Lauri Raiman on sanavalmis ja tavoitteellinen nuorukainen, joka on antanut tälläkin kaudella näyttöjä maalintekotaidoistaan. 16-vuotiaan Raimanin edustama Kärpät on hallinnut syyskaudella U18-ikäluokan pelejä suvereenisti.

– Joukkueellamme on hyvä fyysinen kunto. Meillä on neljä vahvaa ketjua, joilla pystymme olemaan pelin loppuun saakka vahvoja. Joukkueen pelitapa on koko joukkueelle selvä. Tavoitteena on pelata nousujohteinen kausi ja olla keväällä parhaimmillaan, Raiman tiivistää 15 ottelun voittoputkessa olevan Kärppien menestyksen avaimet.

Raiman on kantanut joukkueensa tuloksentekovastuuta iskemällä 16 ottelussaan 10 maalia. Maalivire on ollut kohdallaan varsinkin viime kierroksilla: kuuden ottelun maaliputki on tuottanut jaksolla kaikkiaan seitsemän osumaa.

– Isoin juttu maalien tekemisessä on, miten pelaa peliä maalivahtia vastaan. Viimeistelyssä on lauottava nopeasti, lujaa ja tarkasti. On tavoiteltava iskemään tilanteissa, joissa maalivahti on poikittaisliikkeessä, Raiman avaa maalinteon filosofiaansa.

Hän kertoo harjoitelleensa kesällä paljon laukomista levyltä ja keskittyneensä aamuharjoituksissa nimenomaan maalintekoon liittyviin asioihin.

– Kun itseluottamus on kohdallaan, onnistumisia tulee helpommin ja tulee tehtyä oikeita ratkaisuja. Uskon, että kun joka kerta treeneissä pelaa tilanteet kunnolla ja parhaansa mukaan, se tuottaa tulosta myös pelitilanteissa.

Syyskaudella Kärppien hyökkäysketju Raiman – Leevi KarppinenAaron Hakala on pelannut yhdessä käytännössä kaikki ottelut. Trion kemiat tuntuvat sopivan hyvin yhteen.

– Aaronilta tulee jatkuvasti hyviä passeja. Leevi on työteliäs sentteri ja ottaa enemmän vastuuta puolustustehtävistä. Olemme sopineet, että minä hoidan hyökkäyspään aloitukset ja Leevi aloitukset puolustuksessa ja keskialueella.

* * *

Lauri Raiman kuvailee itseään vahvaksi kamppailijaksi, joka haluaa olla kaikissa tilanteissa periksiantamaton ja taisteleva. Maalintekijyyden lisäksi myös muut peliin liittyvät arvot korostuvat.

– Haluan olla joukkuekavereilleni kannustava niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin ja vaalia osaltani hyvää joukkuehenkeä. Haluan myös ottaa vastuuta ja kantaa tarvittaessa johtajuutta joukkueessa.

Puolustuspelaaminen on kehityskohteista tärkein. Raimanin mukaan nykytekniikka antaa siinä kehittymiselle hyviä eväitä.

– Katson mielelläni videoita pelien jälkeen niin hallilla kuin kotonakin. Olen huomannut, että se auttaa kehittymään, kun näkee mitä missäkin tilanteessa olisi pitänyt tehdä tai mitä olisi voinut tehdä toisin.

* * *

Neljän viime kauden aikana yli 140 maalia viimeistelleen Raimanin muistiin on syöpynyt monia maaleja, mutta yksi ottelu nousee yli muiden. Ikäluokan Pohjola-leirillä helmi-maaliskuussa 2019 Raiman oli paras maalintekijä ja pistemies.

Leirin pronssiottelu on jäänyt mieleen. Tein siinä ottelussa neljä maalia ja kaikki sen ottelun maalit muistan jälkeenpäinkin, turnauksen tähdistökentälliseen valittu Raiman kertoo.

Viime kaudella Raiman oli C-nuorten SM-sarjan paras maalintekijä ja pistemies. Henkilökohtaisten suoritusten edelle menee kuitenkin joukkueen menestys.

– C-nuorten Suomen mestaruus keväältä 2019 on paras saavutukseni tähän saakka. Voittaminen on jokaisen joukkueen kauden päätavoite. Mestaruuden voittamisen hetkellä se korostuu, kun on koko kausi tehty yhdessä hommia ja saadaan siitä palkinto. Siitä pitää osata nauttia.

Maajoukkueessa Raiman esiintyi viime kaudella U16-ikäluokan kolmessa tapahtumassa. Kuluvalla kaudella hänet valittiin U17-maajoukkueleiritykseen elokuussa.

– Maajoukkuekomennukset ovat antaneet lisää työkaluja omaan arkeen. Vauhti niissä peleissä on tietenkin kovempi. Maajoukkuepelit ovat vertailukohtia, kuinka kovaa mennään ja kuinka kovaa pitää treenata, jotta pysyy tahdissa mukana. Maajoukkuepaidassa peleihin latautuu vähän eri tavalla, ja mukana on jännitystä enemmän kuin sarjapeleissä.

* * *

Raimanin viikko pitää jääkiekon lisäksi sisällään myös lukiolaisen arkea. Kastellin urheilulukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelija on nauttinut uudesta kouluympäristöstä.

– Olen tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut kavereita. Koulu on hyvää vastapainoa jääkiekolle. Pitää muistaa, että jos pelaaminen loppuu yllättäen, niin on sitten toinenkin polku, jota voi jatkossa hyödyntää.

Tulevaisuuden tavoitteet liittyvät kuitenkin jääkiekkoon.

– Haluan kehittyä pelaajana ja päästä etenemään sarjatasoja ylöspäin. Tavoite on päästä jatkossakin mukaan junnumaajoukkueisiin ja sitten myöhemmin Liigaan. Ja tottakai NHL on jokaisen kiekkoilijan unelmana, Lauri Raiman päättää.

Lyhyet:

Paras pelaaja U18-ikäluokan SM-sarjassa?
– Oikeastaan koko KalPan ykkösketju. Siitä on vaikea nostaa ketään erikseen esille.

Hankalin puolustaja ohittaa?

– KalPan Juho Hintikka.

Kärppien kovin haastaja tällä kaudella?

– KalPan lisäksi HIFK:ta vastaan meillä on ollut tiukimmat pelit

Suosikkipelaaja?
Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Olet nyt

Lisää U18 SM-sarjan uutisia

Etsi sivustolta