perjantai, 09 lokakuu 2020 15:56

U18 SM-sarjan pistepörssin kärkimies Rasmus Kuiri: "Lisää monipuolisuutta luisteluun"

Kirjoittanut
KalPan Rasmus Kuiri on avannut kauden 2020-21 tehokkaasti. Viime kaudella Kuiri esiintyi KalPa-paidassa numerolla 28. KalPan Rasmus Kuiri on avannut kauden 2020-21 tehokkaasti. Viime kaudella Kuiri esiintyi KalPa-paidassa numerolla 28. Riku Laukkanen

Porras portaalta kiekkoilijan polkuaan rakentanut KalPa-hyökkääjä Rasmus Kuiri on ollut alkukaudella yksi sarjan tehopelaajista. Ennen viikonlopun pelejä Kuiri johtaa U18 SM-alkusarjan pistepörssiä.

17-vuotias Kuiri on saanut perjantaina keskittyä viikonlopun tuleviin peleihin. Opiskelut merkonomiksi Savon ammattiopistossa kulkevat sujuvasti urheilun rinnalla.

– Savon ammattiopistossa opiskelen merkonomilinjalla, mutta tänään oli koulusta vapaata. Urheiluakatemiassa on useita eri lajien urheilijoita. Koulu ottaa hyvin urheilijan arjen huomioon, päivän aamutreeneillä aloittanut Kuiri kiittelee.

* * *

Lieksan Hurttien kasvatti pelaa toista kauttaan KalPassa. Syntymäkaupungilla on ollut kuitenkin merkittävä vaikutuksensa nuorelle kiekkoilijalle.

– Lieksassa on hyvä jäähalli ja ulkojäitä on aina pidetty mainiossa  kunnossa. Koulun jälkeen pääsimme usein kikkailemaan ja laukomaan halliin, jos siellä oli tilaa. Omatoimisilla jäillä on ollut tosi iso merkitys varsinkin taitojen kehittämisessä. Minulle se on ollut aina tosi iso juttu.

Kuiri siirtyi C-ikäisenä kaudella 2017-18 Jokipoikiin. Arki vaati totuttelua, kun matkaa Lieksan ja Joensuun välillä taitettiin lukemattomat kerrat.

– Puolitoistavuotinen jakso Joensuussa vei minua paljon eteenpäin. Vaikka näin jälkeenpäin ajatellen, olihan se välillä aika rankkaa. Ei siitä tosin silloin niin välittänyt, kun pelaaminen maistui niin hyvältä.

Kaudella 2018-19 Kuiri pelasi C-nuorten SM-tason peleissä kaikkiaan 49 ottelua ja teki niissä hurjat 53 maalia ja 92 pistettä. Lokakuussa 2018 hän puki päälleen myös U16-maajoukkuepaidan ottelussa Saksaa vastaan.

* * *

Viime kausi toi Kuirille paljon muutoksia. Keväällä 2019 hän solmi kolmivuotisen sopimuksen KalPan kanssa. Muutto yksin Kuopioon ja uusiin rutiineihin opettelu on sujunut kuitenkin hyvin.

– Alkuun oli tietenkin vähän totuttelemista. Mutta hyvin asiat ovat siitä lähteneet rullaamaan. Perhe on tukenut hyvin uudessa tilanteessa.

Jääkiekkoilijan arjessakin on tapahtunut muutoksia. Harjoitteluun on tullut uusia elementtejä ja entisestään vaatimustasoa.

– Treenimäärät ovat nousseet koko ajan. Ei meillä Joensuussa tai Lieksassa ollut aamutreenejä kuin ehkä kerran viikossa. Nyt niitä on  kolmesti viikossa.

Pelaajana Kuiri otti myös steppejä eteenpäin viime kauden aikana.

– Aika paljon pystyin monipuolistamaan peliäni. Olen ollut aikaisemmin aika hyökkäyspainotteinen pelaaja, mutta viime kaudella puolustuspelini meni aika paljon eteenpäin.

Viime kaudella Kuiri pelasi KalPan B:ssä yhteensä 46 ottelua pistein 26+26=52.

* * *

Tämän syksyn aikana Rasmus Kuiri on pelannut KalPassa yhdeksän ottelua pistein 3+11=14. Laitahyökkääjän tontilla hän on ollut joukkueensa johtavia pelaajia ja noussut pistepörssin kärkeen.

– Kaikkia osa-alueita olen saanut harjoittelulla kehitettyä. Liikkuvuutta ja räjähtävyyttä kehittämällä olen saanut luisteluun lisää monipuolisuutta. Se on ollut varmasti isoin juttu tälle kaudelle.

– Pisteiden tulo on aina positiivista, mutta mennään viikko kerrallaan. Maailman meno on nykyisin sellainen, että en katsele liikaa tulevaa.

– Haluan pelata mahdollisimman hyvin U18:ssa ja päästä näyttämään osaamistani myös U20:ssa. Kaikki muu sen päälle on sitten vain plussaa. Maajoukkue on tietenkin aina tavoitteena. Jos kutsu tulee, niin aina otan sen hyvillä mielin vastaan, Kuiri päättää.

* * *

Syyskauden huippuhetkiin U18 SM-sarjassa on kuulunut maali Ilvestä vastaan syyskuun lopulla. Ilmaveivi ei ollut suunniteltu juttu.

– Se tuli kyllä ihan siinä hetkessä mieleen. Pikkujunnuna olen joskus samaa yrittänyt.

>> Katso maali tästä

Rasmus Kuiri / nopeat


Erikoisen hyökkääjäpelinumeron (2) taustat?
– Kun tulin joukkueeseen, vaihtoehtoina oli vain 2 ja 30. Otin sitten kakkosen.

Juonikkain hyökkääjä (ei KalPasta)?
– Jeremias Tammela, Lukko

Kovin maalivahti?
– Paavo Kohonen, Tappara

Suosikkipelaaja?
– Ei ikinä oikeastaan vain yhtä pelaajaa, mutta otetaan vaikka Jamie Benn (Dallas Stars)

Olet nyt

Etsi sivustolta