perjantai, 05 lokakuu 2018 10:18

Nuorten SM: “Menestys kulminoituu laadukkaisiin pelaajiin, vankkaan organisaation tukeen ja hyvään valmennukseen”

Kirjoittanut
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU

Tappara on pitänyt alkukaudella tamperelaisseurojen mainetta yllä Nuorten SM-liigassa. Kirvesrintojen viiden ottelun voittoputki katkesi sunnuntain kotitappioon Ässille. Joukkueen päävalmentaja Juha Juujärvi on tyytyväinen alkukauden esityksiin.

– Kohtalaisen iso vaihtuvuushan meillä oli taas joukkueessa. Yhteishenki kuitenkin hyvä ja arjen tekeminen on ollut vahvaa. Uusien pelaajien sisääntulo on sujunut hyvin, Juujärvi tiivistää.

Toista peräkkäistä Tapparassa ja kaikkiaan seitsemättä kauttaan Nuorten SM-liigassa toimivalla Juujärvellä on pohjaa katsoa sarjan muutoksia pitemmältä aikaväliltä.

– Ainakin Tapparassa seurajohto on tehnyt hyviä isoja päätöksiä ja  satsannut junioritoimintaan. Panoksia on lisätty erityisesti nuorempiin ikäluokkiin, jotka sitten toivottavasti tulevina vuosina näkyvät entistä paremmin myös Nuorten SM-liigassa. Yksilön kehittäminen on kuitenkin se tärkein juttu, jonka kautta joukkueet saavuttavat riittävän tasapainon.

* * *

Tappara on voittanut Nuorten Suomen mestaruuden 2000-luvulla kahdesti, vuosina 2001 ja 2004. Sen jälkeen mitalisijat ovat kuitenkin kiertäneet kirvesrinnat. Vaikka Tappara on voittanut ikäluokassa 15 mestaruutta ja yhteensä 31 mitalia, viimeiset 14 vuotta eivät ole tuoneet sijoituksia kolmen kärkeen.

– Kaikessa toiminnassa menestys kulminoituu siihen, että joukkueessa on riittävän laadukkaita pelaajia, vankka organisaation tuki ja hyvä valmennus. Eri organisaatiot toimivat erilaisilla strategioilla, joissa joukkueiden ikärakenne ja pelaajien liikkuminen Mestiksen ja Liigan välillä vaikuttaa paljon.

Juujärven mukaan Mestis-yhteistyö Lempäälän Kisan kanssa antaa pelaajille hyviä mahdollisuuksia päästä pelaamaan miesten pelejä aikaisessa vaiheessa ja valmistamaan heitä myös Liigaan.

– Luistelu- ja kamppailuvoimaan meidän pitää panostaa, jotta se on kohdallaan viimeistään kevään playoffs-peleissä. Omassa harjoittelussa pitää pystyä nousemaan seuraavalle portaalle.

Viime keväänä Tappara osoitti jo merkkejä A-nuorten nousuvireestä. Joukkue sijoittui runkosarjassa kuudenneksi, joka oli seuran paras sijoitus sitten mestaruuskevään 2004. Playoffseissa Tappara eteni aina pronssiotteluun asti, mutta taipui siinä lopulta HIFK:lle.

(Kaaviossa joukkueen pistekeskiarvo runkosarjassa ja sijoitus)

* * *

Juha Juujärvi valmensi Tappara A-nuoria jo vuosina 2002-06 ja koki myös kevään 2004 mestaruusjuhlat. Hän on nähnyt ison muutoksen Nuorten SM-liigassa.

– Vuosituhannen alussa Tapparan A:ssa pelanneita lähti alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Nyt jos saamme pelaajia U18-maajoukkueeseen, niin olen tyytyväinen. Monet pelaajat nousevat miesten tasolle entistä nuorempana. Siinä on tapahtunut suuri muutos. Toisaalta kaikki pelaajat eivät kehity samassa tahdissa, eikä pelaajien vertaaminen ole aina reilua, Juujärvi painottaa.

Tapparan B-nuoret palasivat viime keväänä mitalikantaan peräti 22 vuoden tauon jälkeen.

– Uskon, että se ruokki uskoa ja nälkää A:ssa ja menestyksellä on positiivinen vaikutus myös B-nuoriin.

– A:ssa pärjääminen vaatii kovaa perustyötä ja keväällä ratkaisevassa roolissa ovat usein myös pelaajat, jotka ovat pelanneet pääosan kaudesta Liigassa ja liittyvät playoffseissa A-nuorten mukaan.

* * *

Viime keväänä B-nuorten ratkaisupelaajiin kuuluneet pelaajat ovat nousseet tällä kaudella ratkaisurooleihin Nuorten SM-liigassa Patrik Puistolan ja Iivari Räsäsen johdolla. A-nuorten kokoonpanoon kuuluva 16-vuotias Kasper Simontaival on ottanut paikkansa Liigasta, ja Kristian Tanus hakee haasteita Mestiksen LeKistä.

17-vuotiaat Puistola ja Räsänen kuuluvat Tapparan seuraaviin läpimurtopelaajiin 2001-syntyneiden ikäluokassa. Puistola on ollut Tapparan alkukauden toiseksi paras pistemies, Räsänen joukkueen kärkipuolustaja.

– Patrik on röyhkeä ja taitava, maaliahne pelaaja. Hän on ottanut kovaa vauhtia askelia eteenpäin ja ollut myös maajoukkueessa isossa roolissa. Hän on todella kunnianhimoinen pelaaja ja terveenä pysyessään hänellä on mahdollisuudet nousta piankin entistä kirkkaampiin valoihin.

– Iivari on ollut tämän syksyn positiivisimpia pelaajia. Hän on tosi  kamppailuhalukas ja vahva pelaaja. Tällä kaudella hän on pystynyt ottamaan myös kiekollista vastuuta entistä enemmän. Monipuolisen ja modernin puolustajan tapaan hänellä ei ole selkeitä heikkouksia.

Olet nyt

Lisää Nuorten SM-liigan uutisia

Sarjojen sivut

Jääkiekkoliiton alaisten sarjojen kausi päättyi koronaviruksen vuoksi 12.3.2020. Lue lisää täältä.

Liiga

Naisten Liiga

Mestis

Suomi-sarja

Nuorten SM-liiga

B-nuorten SM-sarja

B2-nuorten SM-sarja

C-nuorten SM-sarja

Rullakiekon SM-liiga

 

Etsi sivustolta