perjantai, 30 lokakuu 2020 08:13

Team Kuortaneen joukkue on kohdannut alkukaudella monia haasteita: ”Emme ole antaneet muutosten vaikuttaa tekemiseemme”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Mira Kuisma Mira Kuisma Pasi Mennander

Team Kuortaneen kausi on sisältänyt monia käänteitä, pitkiä pelitaukoja ja epätietoisuutta tulevasta. Pelaamaankin on kuitenkin päästy ja joukkue on pelannut ottelunsa samanlaisella kaavalla alusta nykyhetkeen; jokaista voittoa on seurannut tappio ja toisin päin, eikä voitto- ja tai tappioputkia ole syntynyt.

– Tulokset ovat ailahdelleet, mutta olemme pelanneet koko ajan pelillisesti paremmin. On toki hyvä, ettei ole tullut kumpaankaan suuntaan isoja putkia. Fakta on kuitenkin se, että nyt pitäisi alkaa voittaa enemmän pelejä. Toki se vaikuttaa aina, että joukkueeseen on tullut yli kymmenen uutta pelaajaa. Pelitavan sisäistämiseen menee aikaa, ja sitä olemmekin käyneet paljon läpi, Team Kuortaneen päävalmentaja Mira Kuisma toteaa.

– Olemme painottaneet paljolti hyökkäys- ja puolustuspelaamisen perusperiaatteita, eikä esimerkiksi ylivoimapeli kuulu tällä hetkellä pääpainopisteisiimme, vaikka toki tiedostamme, että erikoistilanteet ratkaisevat pelejä.

Pienharjoitteluryhmiä ja pitkiä pelitaukoja

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueen koronavirustilanne vaikeutui selvästi lokakuun alussa, mistä seurasi niin uusia rajoituksia kuin suosituksiakin. Vaikutukset ovat näkyneet vahvasti myös urheilumaailmassa ja tässä tapauksessa Kuortaneen jääkiekkoarjessa.

– Meillä on ollut tässä erikoinen tilanne päällä, sillä olemme olleet pienharjoitteluryhmissä ja pelejäkin on siirretty. Jäällä treenatessa on saanut olla maksimissaan 20 henkilöä, eli meillä on ollut 15 kenttäpelaajaa, kaksi maalivahtia ja kolme valmentajaa kerrallaan kahdessa eri vuorossa. Tämä linjaus perustuu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin antamiin suosituksiin. Pelaajat olivat lisäksi koko syyslomaviikon kotona. Alun perin se ei ollut suunnitelmana, kun siinä kohtaa piti olla otteluita, Kuisma avaa.-

Lokakuun ajan olemme pelanneet vain vieraspelejä ja kotiottelut saavat jatkua taas marraskuun puolella. Emme ole antaneet näiden muutosten vaikuttaa tekemiseemme, vaan pyrimme suhtautumaan asioihin huumorin keinoin ja otamme tilanteet vastaan, ovat ne mitä ovat.

Hankaluuksista huolimatta joukkueen pelaajien motivaatio on korkealla, eikä tavoitteista ole tingitty. Edelliskauden joukkueen hyvät suoritukset ovat tuoreena mielessä, mutta isoja pelaajamuutoksia kokeneen ryhmän pitää pitää jalat maan pinnalla.

– Ensimmäinen tavoite on ylempään jatkosarjaan pääseminen. Viime kaudella olisimme päässeet pronssiotteluun, ja sinne joukkue haluaa myös tällä kaudella. Vuosi sitten joukkue ei vaihtunut juuri yhtään, kun taas tänä syksynä joukkueesta vaihtui melkein puolet. Nyt pitää siksikin olla realistinen tavoitteiden kanssa, sillä olemme liikkeellä todella nuorella ryhmällä, Kuisma tuumaa.

MM-kisojen peruuntuminen oli iso pettymys

Kuisma toimii Team Kuortaneen päävalmentajana nyt toista kauttaan. Hän toimii lisäksi alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentajana. Seuraavat U18-ikäluokan MM-kisat piti järjestää Ruotsissa tammikuun alkupuolella, mutta kisat peruttiin jo hyvän aikaa sitten. Päätös oli ymmärrettävä, mutta silti iso pettymys niin Kuismalle kuin myös monelle Kuortaneella opiskelevalle pelaajallekin, sillä Team Kuortaneen pelaajia on totuttu näkemään arvokisoissa useaan otteeseen.

– Totta kai se oli silloin kova paikka, vaikka kisojen mahdollinen peruuntuminen oli asia, jonka tiedosti. Sellainen tuttu rytmi puuttuu, kun leirityksiä ei ole, eikä kisoja, mihin tähdätä. Vuoden vaihteeseen asti U18-maajoukkueella ei ole mitään kokoontumisia, mutta ensi vuoden puolelle on suunnitteilla muutama tapahtuma.

– Tässä on tosin oppinut kantapään kautta, että vaikka tulevaisuuden suunnitelmia on pakko pohtia, niin on parempi yrittää elää enemmän tässä hetkessä ja tässä päivässä.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia