maanantai, 21 syyskuu 2020 09:14

Anna Kilponen teki paluun Suomeen viiden ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen

Kirjoittanut Markus Viljanen
Anna Kilponen. Anna Kilponen. Pasi Mennander

Anna Kilponen oli vasta 20-vuotias, kun hän suuntasi Suomesta Yhdysvaltoihin. Matkaan lähti nuori pelaaja, mutta jo varsin kokenut sellainen. Ennen ulkomaille lähtöään Kilponen oli ehtinyt pelata jo kolmet aikuisten MM-kisat sekä olympialaiset, mutta kaukalon ulkopuolella hänellä oli vielä paljon opittavaa.

 

– Suurin haaste itselleni oli englannin kieli, ainakin alussa, kun Yhdysvaltoihin lähdin. Haasteita oli ja hetken se otti, että kieli lähti rullaamaan. Toivottavasti se taito pysyy nyt myös yllä, Kilponen naurahtaa.

– Olen varmasti muuttunut jonkin verran ihmisenä ja minusta tuli ainakin sosiaalisempi ollessani tuolla maailmalla.

Neljä vuotta vierähti Yhdysvalloissa, niin North Dakotan- kuin Quinnipiacinkin yliopistoissa. Kilposen piti alun perin viettää neljä vuotta Grand Forksin maisemissa, mutta yllättävät tapahtumat saivat hänet muuttamaan yli 2500 kilometrin päähän itärannikkolle Connecticutin osavaltiossa sijaitsevaan Hamdenin kaupunkiin.

"Oli kiva päästä takaisin Suomeen ja niin sanotusti kotihalliin. Ilves on ollut minulle suomalaisista seuroista se, missä koen juurieni naiskiekon suhteen olevan."

– Tarkoitus oli olla North Dakotassa koko neljä vuotta, mutta siellä lopetettiin naisten joukkue yllättäen, joten oli pakko etsiä uusi koulu, mikäli halusi jatkaa jääkiekkoa koulun ohessa. Tieto joukkueen lopettamisesta tuli aika myöhään keväällä, joten tuli vähän kiire löytää uusi paikka. Minuun oltiin muutamista kouluista yhteyksissä ja kävin niissä vierailuilla tutustumassa. Quinnipiac tuntui lopulta omimmalta vaihtoehdolta, Kilponen kertaa tapahtumia.

– Olihan siinä lännen ja idän välillä eroja, suuriakin ajoittain. Itärannikolla on tiheämmin asuttua, kaupunkimaisempaa maisemaa, kun taas North Dakota on enemmän ”maaseutua” siihen verrattuna. Alku muuton jälkeen oli toki vaikeaa, kun edessä olivat täysin uudet kuviot, mutta sopeuduin lopulta varsin hyvin.

Psykologian opintojen ohessa Kilponen pelasi jääkiekkoa NCAA-sarjassa, jota pidetään yleisesti erittäin kovatasoisena naisten jääkiekkosarjana maailmassa.

– NCAA on kovin sarja, missä olen pelannut. Pieni kaukalokin nopeuttaa peliä jo omalta osaltaan, mutta pelaajien tasokin on kova, eikä ennakkoon selviä pelejä ollut, vaan lähestulkoon jokainen joukkue kykeni voittamaan toisen. Pelaaminen on aina mielekkäämpää, kun pelit ovat tasaisia, eikä suuria tasoeroja ole.

Ruotsin kautta takaisin Suomeen

Opintojensa päätyttyä ei Kilposen suunta ollut suoraan kotimaahan, vaan hän teki mutkan Ruotsin kautta. Kilponen pelasi 2019-20 kauden Linköpingin joukkueessa Saana Valkaman, Vilma Tanskasen ja Eveliina Suonpään seurakaverina.

– Kausi Ruotsissa oli ihan posiitivinen kokemus ja olen tyytyväinen, että lähdin. Siellä sai pelata käytännössä puoliammattilaisena, mutta onhan SDHL:kin vielä kaukana ammattilaissarjasta. Olin silloin avoin mahdollisuuksien suhteen ja minuun oltiin Linköpingistä yhteyksissä, joten päätin käydä kokeilemassa.

 

 

Tällä kaudella Kilponen pukee päälleen vihreää ja keltaista, kun hän edustaa Ilvestä. Seura on varsin tuttu, sillä sieltä hän viisi vuotta sitten maailmalle suuntasi. Pelaajat ja ympäristö ovat muuttuneet osin aiemmasta, mutta olo on kotoisa. Kapteenin kunniankin Kilponen sai kannettavakseen.

– Oli kiva päästä takaisin Suomeen ja niin sanotusti kotihalliin. Ilves on ollut minulle suomalaisista seuroista se, missä koen juurieni naiskiekon suhteen olevan. Olihan se samalla hieman outoa palata niin monen vuoden jälkeen, mutta samalla mukavaa. Naisten Liiga on laajentunut, uusia joukkueita on noussut mukaan ja tuntuu, että vauhti on kasvanut sarjassa. Osalla valmentajista on nykyään myös mahdollisuus olla päätoimisesti hommassa mukana. Pieniä askelia, mutta koko ajan mennään parempaan suuntaan.

– Ilves on nuori, potentiaalinen joukkue ja näkisin, että meillä on mahdollisuudet vaikka mihin. Jos pystymme parantamaan peli peliltä, niin vain taivas on rajana, Kilponen arvioi.

Pelaamisen ohessa Kilposen opinnot jatkuvat tutun aihealueen parissa.

– Minusta tuli Yhdysvalloissa psykologian kandidaatti, ja opiskelen nyt sosiaalipsykologian maisteriksi Tampereen yliopistossa. Ihmisten sosiaalinen käyttäyminen on mielenkiintoista ja urheilussa siitä on nähnyt oman osansa, kun olen päässyt olemaan paljon sosiaalisissa ympäristöissä jääkiekon kautta.

Anna Kilposen pelaajakortti Leijonat.fi:ssä

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia