torstai, 03 syyskuu 2020 12:10

Annina Rajahuhdan yli kymmenen vuotta kestänyt maajoukkuetaival päättyi keväällä, mutta menestyksekäs ura jatkuu vielä Kiekko-Espoon paidassa

Kirjoittanut Markus Viljanen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Annina Rajahuhta Annina Rajahuhta Riku Laukkanen

Kiekko-Espoo sai erittäin tärkeän vahvistuksen pelaajistoonsa, kun Annina Rajahuhta, 31, rustasi nimensä jatkosopimuspaperiin. 

Elokuun puolen välin paikkeilla varmistunut jatko oli joukkueelle varmasti mieluinen, mutta sitä se oli myös pelaajalle itselleen. Rajahuhta myöntää, että pelaajauran jatkon pohtiminen otti aikansa, mutta paloa riittää yhä.

– Aloitin keväällä kokopäivätyössä, mikä oli iso muutos elämääni. Pohdin läpi koko kesän, mitä teen jääkiekon kanssa. Treenasin kuitenkin koko ajan töiden ohella ja pidin itseni kunnossa, joten siinä oli tavallaan ovi auki jatkamisen suhteen.

– Kiekko-Espoon jäätreenit alkoivat omatoimijakson päätyttyä ja olin siinä pari viikkoa mukana tunnustelemassa ja kipinää etsimässä, ja kyllähän se löytyi. Yksi uusi kausi on siis jälleen edessä. Tuntuu, että tällä hetkellä työ on hyvä tasapainottava elementti jääkiekon ohessa. Tuntui niin hyvältä, että päätin jatkaa. Ei ainakaan sitten kaduta myöhemmin, että olisin lopettanut liian aikaisin, Rajahuhta toteaa.

Työelämässä kokemiinsa positiivisiin muutoksiin Rajahuhta sai lähtökohdat entisten jääkiekkoilijoiden Jarkko Ruudun ja Antti-Jussi Niemen perustaman Eezy Unitedin kautta. Yritys työllistää nykyisiä ja jo lopettaneita urheilijoita yhteistyössä henkilöstöpalvelualan toimija Eezyn kanssa. Ruudun ja Niemen lisäksi kuviossa on vahvasti mukana kolmas entinen jääkiekkoilija, Toni Dahlman.

– Olen yksityisessä varainhoitoyrityksessä hommissa. Olen todella kiitollinen, että ylipäätään sain töitä, sillä työnhakuprosessini alkoi juuri niihin aikoihin, kun koronatilanne alkoi keväällä pahentua.

Pitkä maajoukkueura päätökseen

Rajahuhta lähti viime kauteen naisten MM-kisat tavoitteenaan ja kokenut hyökkääjä pelasi maajoukkueen mukana vielä viime joulukuussa Saksan Füssenissä järjestetyssä EHT-turnauksessa. Kauden edetessä hän kuitenkin päätyi tulokseen, että muutoksen tuulet olisivat väistämättömät.

– Toki kauden alkaessa arvokisat olivat tavoitteeni, enkä muuten olisi maajoukkueessa jatkanutkaan. Kauden aikana sitä sitten huomasi, ettei sydän sykkinyt enää aivan sataprosenttisesti maajoukkuehommille. Ei ole järkeä olla mukana, jos siihen ei panosta kaikkeaan, vaan pitää antaa tilaa nuoremmille.

– Kun lopettamispäätöksen sanoi ääneen, niin iskihän siinä tietynlainen haikeus, vaikka tiesin tehneeni oikean päätöksen. Ja olen sitä mieltä edelleen, Rajahuhta linjaa.

Kymmenisen vuotta kestänyttä maajoukkueuraa muistellessaan, eivät Rajahuhdalle tule ensimmäisenä mieleen voitetut ottelut tai tehdyt maalit, vaan ihmiset, joiden kanssa hän sai vuosien ajan tehdä töitä.

– Toki kilpaileminen ja kansainväliset pelit olivat kirsikka kakun päälle, mutta eivät ne ole pääasia, vaan ihmiset, joiden kanssa sitä kaikkea tehtiin ja koettiin. Olympiakisojen lisäksi kevään 2019 MM-kotikisat olivat tietty upea yksittäinen kokemus. Varsinkin, kun ne järjestettiin hallissa, jossa olen pelannut ja harjoitellut vuosia. Lisäksi kaikki ystävät ja perheenjäsenet olivat paikalla katsomassa.

“Maailmanlaajuisen kriisin aikana urheilu menee aivan erilaiseen perspektiiviin”

Viime vuodet ja varsinkin keväät ovat olleet Rajahuhdan jääkiekkouralla täynnä tapahtumia. MM-kotikisojen unohtumattomien ratkaisuhetkien jälkeen myös tämän vuoden kevät poikkesi varsin paljon normaalista, kun koronavirus pisti asioita mullin mallin. Myös Naisten Liigan kausi keskeytyi ja finaalit, joissa Kiekko-Espoo olisi ollut mukana, jäivät pelaamatta.

– Minulla tuli viime kauden pudotuspelien toisessa ottelussa olkapäävamma, joten pelini olisivat joka tapauksessa loppuneet jo aikaisessa vaiheessa. Kaikki ne pelit, joihin olin tähdännyt koko kauden, jäivät pelaamatta. Maailmanlaajuisen kriisin aikana urheilu menee kuitenkin ihan erilaiseen perspektiiviin, hän toteaa.

– Vaikka liigafinaalien peruminen harmitti monia, niin jokainen osasi varmasti suhteuttaa sen tilanteen vakavuuteen. Paha sanoa, palautuuko urheilumaailma koskaan ihan entisenlaiseksi vai muuttuuko joku enemmänkin. Tässä voivat olla aika mielenkiintoiset ajat edessä.

Kiekko-Espoon joukkue on saanut valmistautua pian alkavaan kauteen laadukkaasti ja harjoituspelejäkin on kertynyt kiitettävä määrä. Joukkueensa kapteeniksi valittu Rajahuhta korostaa kuitenkin maltin merkitystä.

– Joukkueen pelaajarinki on ollut nyt varsin laaja ja yhteistyö poikajoukkueiden kanssa toimii ohessa hyvin. Hetken se aina ottaa, että kauden alettua kaikki sopeutuvat sarjapelien rytmiin ja jokaiselle löytyy sopiva rooli. Maltti on sopiva sana tähän alkukauteen.

Naisten Liiga alkaa lauantaina 5.9. 

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia