keskiviikko, 27 marraskuu 2019 14:07

Kuka on Mikke Levo? Puolustaja löysi erityisluokassa työskentelystä sopivan vastapainon jääkiekolle

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU

Mestiksessä pelaavan TUTO Hockeyn puolustaja Mikke Levo on tyytyväinen tilanteeseensa. Hänellä on työpaikka Kaarinan kaupungissa koulun erityisluokan oppilaanohjaajana, ja TUTO Hockey porskuttaa hyvässä myötätuulessa.

– Kaksi ensimmäistä TUTO-kautta pelasin ihan pro hockey -meiningillä, mutta sitten alkoi tuntua, että tarvitsen elämään muutakin, Levo taustoittaa.

– TUTO on järjestänyt työpaikkoja pelaajille, ja minun lisäksi koulussa on ollut töissä myös hyökkääjä Juho Mäkelä. Elämä on tuntunut paremmalle näin, että käyn töissä pelaamisen ohella. Töissä saa ajatukset pois jääkiekosta, ja jäähallilla saa ajatukset pois töistä, Levo ruotii kahden asian yhdistämisen hyviä puolia.

Neljä-viisi tuntia päivässä kestävä työ jättää sopivasti paukkuja jääkiekkoon panostamiseen. Levoa kiinnostaisi paluu liigatasolle, mutta hän ei ota paineita uralla etenemisestä. Keskittyminen on tiukasti TUTO Hockeyn kanssa pärjäämisessä ja kehittymisessä pelaajana.

– Olen kehittynyt rauhallisemmaksi pelaajaksi. En hätiköi niin paljon kuin aikaisemmin ja mietin enemmän peliä. Voisin kyllä olla vielä urheilullisempi. Peleissä ei tule enää ohipäiviä, mutta harjoituksissa niitä vielä tulee, Levo myöntää.

 

"On siitä räväkästä pelityylistäni ollut varmasti haittaakin, mutta siitä minut on muistettu ja tunnettu."

TUTO Hockeyn päävalmentaja Antti Virtasesta Levolla on vain hyvää kerrottavaa. Virtanen työskentelee ensimmäistä kauttaan päävalmentajana Mestiksessä.

– Hänellä on hyvät välit joukkueen kanssa, ja heitämme huulta puolin ja toisin. Hän on tuonut joukkueeseen positiivista ajattelua.

– Tykkäsin myös (Miika) Elomon valmennuksessa pelaamisesta. Myös hänen kanssaan pystyi heittämään huulta, mutta Elomon pelitapa oli erilainen kuin ”Vemmulla”.

Vankkarakenteinen puolustaja on ottanut paikkansa sarjasta kuin sarjasta ketään kumartelematta, mutta on kehittänyt esimerkiksi kiekollisia taitojaan. Viime kaudella runkosarjassa syntyi jo 22 tehopistettä. Levo kuitenkin painottaa puolustuspelin tärkeyttä ja kaikkensa antamista kaukalossa.

– On siitä räväkästä pelityylistäni ollut varmasti haittaakin, mutta siitä minut on muistettu ja tunnettu. Ei minua ole tunnettu pisteidentekijänä.

 

Helmikuussa 2011 Levo pelasi alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa Tshekkiä vastaan.


Orivedeltä kohti Tamperetta kyytiongelmista huolimatta

Mikke Levo on kotoisin Orivedeltä, joka tunnetaan lähinnä lentopallopaikkakuntana. Hänen lisäkseen jääkiekon pääsarjoihin ovat Oriveden Fortunasta ponnistaneet pitkän liigauran tehnyt Atte Pentikäinen ja Mestiksessä tahkonnut Matias Simontaival.

– Pelasin nuorena myös jalkapalloa, mutta se jäi pois jo noin 10-vuotiaana. Tiesin koko ajan, että haluan enemmän pelata jääkiekkoa, nyt 24-vuotias Levo kertoo.

Levo käväisi Tapparan junioreissa jo siinä vaiheessa, kun pojat pelasivat vielä poikittaisella kentällä.

– Meillä oli kyytiongelma, kun isä oli töissä laivalla, ja äidillä ei ollut ajokorttia. Palasin takaisin Fortunan junioreihin. Myöhemmin Orivedeltä lähti sitten neljä poikaa Ilveksen junioreihin, ja saimme järjestettyä kyydit.

Ilveksen juniorimylly jauhoi vuosien kuluessa Levostakin liigapelaajan, mutta pelaajan sanojen mukaan vielä todella keskeneräisen. Toisaalta potentiaalista kertoi lukuisat esiintymiset poika- ja nuorisomaajoukkueissa.

– Ei ollut mitään järkeä pelata Liigaa niin nuorena ja keskeneräisenä. Se oli sellaista juoksentelua Liigan, Mestiksen ja A-nuorten välillä, Levo kuvailee kausien 2013–15 arkea.

 

"Jääkiekko ei vain napannut, ja olin puoli vuotta pelaamatta."

Kädestä suuhun

Ilveksen A-nuorissa Levo pelasi Jouko Myrrän ja LeKissä aluksi Jarkko Gladin ja sitten Juha Juujärven komennossa. LeKissä kaudella 2014–15 apuvalmentajana toimi Miikka Kuusela, joka Ilveksen A-nuorten valmentaja Myrrän tavoin oli valmentanut Levoa jo Ilveksen nuoremmissa junioreissa.

Jarkko Gladista oli vähän myöhemmin iso apu Levolle, kun puolustajan piti löytää uusi motivaatio pelaamiseen.

– Minulla loppui sopimus Ilveksen kanssa (2015). Jääkiekko ei vain napannut, ja olin puoli vuotta pelaamatta. Näin Jarkko Gladin, ja hän käski mennä Nokian Pyryyn. Siellä oli tuttu valmentaja Sami Karppinen, Levo kertoo.

 

Joulukuussa 2014 Mikke Levo poseerasi Nuorten Leijonien pelaajakuvassa.


Asiat etenivät nopeasti, ja pian Levo pelasi Suomi-sarjassa Nokian Pyryn takalinjoilla. Ensimmäiseen Nokian-kauteen mahtui myös yllättävä puhelu Keuruulta.

Ville Nieminen soitti KeuPa HT:sta ja pyysi sinne. En lähtenyt, Mestis-tason tilaisuuden käyttämättä jättänyt Levo tuumii.

Suomi-sarjassa Levolta vierähti vielä toinenkin kausi (2016–17), jolloin Turun suunnalla alettiin olla kiinnostuneita puolustajasta.

Elmo Aittola soitteli ja kyseli TUTO Hockeyhin, Levo mainitsee turkulaisseuran urheilutoimenjohtajan puhelun.

– Halusin lähteä siinä vaiheessa, kun motivaatio jääkiekkoon on oikealla tasolla. Kävin vielä Aittolan kanssa rakentavan keskustelun elämästä, Levo kertoo lähtöpäätöksen kypsyttelystä.

 

"Elin kädestä suuhun, kun pelasin Suomi-sarjassa, mutta ei minulla ole sarjasta pahaa sanottavaa."

Suomi-sarjan kärkijoukkueisiin lukeutunut Nokian Pyry oli tärkeässä roolissa Levon uralla, kun motivaatio jääkiekkoon palasi.

– Elin kädestä suuhun, kun pelasin Suomi-sarjassa, mutta ei minulla ole sarjasta pahaa sanottavaa. Häntäpään joukkueita vastaan pelit eivät olleet kovin hyviä, mutta esimerkiksi JHT:n, Ketterän ja Huntersin kohtaamiset olivat hyviä eivätkä mitään läpsyttelyä, Levo mainitsee Suomi-sarjan kärkeen pitkään kuuluneet joukkueet, joista Ketterä nousi myöhemmin Mestikseen ja on voittanut jo Mestiksen mestaruuden.


Turku parempi kuin Tampere

Turkuun Levo muutti vuonna 2017 ja on viihtynyt kaupungissa mainiosti. Mieluisan siviilityön ja Mestiksessä kasvaneen vastuun myötä asiat ovat asettuneet uomiinsa.

– Paremmin minä täällä viihdyn kuin Tampereella, Levo paaluttaa.

TUTO eteni Levon ensimmäisellä kaudella Mestiksen finaaleihin, mutta taipui KeuPa HT:lle. Viime kaudella turkulaiset saavuttivat pronssimitalit. Tällä kaudella joukkueen ensisijainen tavoite on pudotuspelipaikan saavuttaminen ja kotietu.

– Joukkueessa on ollut hyvä meininki. Mestaruustavoitteesta ei ole puhuttu, mutta miksipä tällä joukkueella ei voisi taistella mestaruudesta, Levo pyörittelee.

– Omalta osaltakin pelit ovat tuntuneet hyvälle. Jalka on liikkunut mukavasti.

 

"Isoin henkilökohtainen tavoitteeni on pelata ehjä kausi, pelata paljon pelejä ja saada paljon vastuuta."

Levon alkukauteen mahtui kahden ottelun pelikielto. Mies tietää, että jäähymääriä pitäisi karsia pienemmiksi. Viime kaudella hän kirjautti runkosarjassa 136 ja edellisellä kaudella 108 minuuttia. Myös pudotuspeleissä jäähyaition ovi on avattu liian usein.

– Valmennuksen kanssa on puhuttu, että jäähyminuutit pitää saada pienemmiksi. Olen kuitenkin pelaaja, jonka odotetaan pelaavan yli 20 minuuttia ottelussa, Levo avaa vastuutaan.

– Isoin henkilökohtainen tavoitteeni on pelata ehjä kausi, pelata paljon pelejä ja saada paljon vastuuta, Levo toivoo.

Mikke Levon pelaajakortti Leijonat.fi:ssä

 


Artikkelin kuvat: Pasi Mennander


 

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta