keskiviikko, 09 lokakuu 2019 12:35

Kuka on Juuso Forsström? LoKV-kasvatti savolaistuu hyvää vauhtia

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Juuso Forsström. Juuso Forsström.

Sarjajyrät ovat Mestiksessä käyneet vähiin, mutta SaPKon hyökkääjä Juuso Forsströmin voi laskea sellaisten joukkoon. Juonikas hyökkääjä on tahkonnut sarjaa yhtäjaksoisesti vuodesta 2011 lähtien ja nähnyt Mestis-kiekon herkun mestaruuden muodossa, mutta myös varjopuolet seuroissa tapahtuneine konkursseineen.

Viime vuosiin asti Forsström on kauden aikana keskittynyt pelkkään jääkiekkoon, mutta 29-vuotias pelaaja on tällä kaudella uuden tilanteen edessä. Nyt miestä pitää kiireisenä myös Tanhuvaaran urheiluopistossa suoritettava liikunnan ammattitutkinto.

– Pelivuodet käyvät vähiin, ja on mietittävä muitakin asioita. Olen keskittynyt koko aikuisiän jääkiekkoon, mutta nyt se jää, jos ei toiseksi, niin ainakin aiempaa pienempään rooliin elämässä, Forsström ruotii.

Hänelle tärkeäksi noussutta SaPKoa Forsström ei ole hylkäämässä. Lohjalaislähtöinen hyökkääjä saapui Savonlinnaan vuonna 2014 ja yhtä Espoossa vietettyä välikautta lukuun ottamatta hän on pukeutunut SaPKon pässinuttuun.

– Savonlinnasta löytyi tyttöystävä, ja muutenkin olen viihtynyt kaupungissa. Savolaistun hyvää vauhtia, Forsström virnistää.

 

"Meidän joukkueellamme onnistuminen on paljon kiinni siitä, kuinka nuoret pelaajat ottavat paikkansa sarjasta. Potentiaalia kyllä riittää."

Tällä kaudella SaPKo kuuluu jälleen sarjan ennakkosuosikkeihin, tai ainakin hallitsevan mestarin Imatran Ketterän kovimpiin haastajiin, kuten Forsström muotoilee

– Ketterä erottuu joukosta, mutta muuten on aika tasaista, Forsström sysää paineita itärajan toisen paikalliskilpailijan suuntaan.

Kolmas itärajalta kärkikahinoihin aikova on tietysti SaPKon pitkäaikainen kilpakumppani Jokipojat. TUTO Hockey luisteluttaa kaukaloon perinteisesti hyvän joukkueen, ja KeuPa HT:ta ei sovi jättää laskuista.

– Lisäisin tuohon joukkoon vielä Kiekko-Vantaan ja Iisalmen Peli-Karhut, joka sekin on vahvistunut, Forsström mainitsee yli 300 runkosarjaottelun kokemuksella.

– Meidän joukkueellamme onnistuminen on paljon kiinni siitä, kuinka nuoret pelaajat ottavat paikkansa sarjasta. Potentiaalia kyllä riittää.

Niemimaan ja Norjan jalanjäljissä

Forsström on kotoisin Lohjalta, josta on ponnistanut valtakunnallisiin kaukaloihin muun muassa Mestis-jyrä Pekka Niemimaa (SaPKo, Kiekko-Vantaa) ja maalivahti Mika Norja. Viimeksi mainittu ylsi urallaan Liigaan asti, mutta on erittäin tuttu maalivahti myös Mestis-yleisölle esimerkiksi Kiekko-Vantaasta, Jukureista ja Espoo Unitedista.

Forsström on viisi vuotta Niemimaata ja kuusi vuotta Norjaa nuorempi, mutta hänkin on joutunut eteenpäin päästäkseen lähtemään kotipaikkakunnaltaan.

– Porukkaa lopetti juniorijoukkueestamme, ja siirryin kasiluokkalaisena Bluesin C-junioreihin. Minun oli pakko lähteä, mutta muutama muukin lähti, ja saimme järjestettyä kimppakyytejä Espooseen.

 

 

Forsström opiskeli Lohjalla ammattikoulussa merkonomitutkinnon ja panosti tiukasti jääkiekkouraan Bluesissa. Junioriuran kohokohdaksi jäi A-nuorten SM-kulta vuonna 2009.

– Viimeisellä A-nuorten kaudella (2010–11) jäimme hopealle. Se ottelusarja harmittaa vieläkin. Hävisimme viidennen pelin, Forsström muistelee JYPille kärsittyä kirvelevää tappiota.

Forsströmin suorituksista homma ei jäänyt kiinni, sillä hän teki 13 pudotuspeliottelussa tehot 8+7=15 ja oli pudotuspelien paras pistemies. JYP luistelutti jäälle nipun, jossa häärivät esimerkiksi tulevat maajoukkuehyökkääjät Oula Palve ja Pekka Jormakka sekä 16-vuotias tuleva Stanley Cup -voittaja Olli Määttä.

– Monesti sanotaan, että hopea kirkastuu ajan kanssa. Tämä ei ole kirkastunut, Forsström tuumii yli kahdeksan vuotta myöhemmin.

 Jussi Ahokkaan puhelu sysäsi Mestis-kierrokselle

Juniorivuosien jälkeen Forsström lähti edelleen jatkuvalle Mestis-kierrokselleen, jonka ensimmäinen osoite oli oululainen Kiekko-Laser.

– Ei minulla ollut mitään agenttia. Oli puhetta, että pääsisin kauden jälkeen Bluesin Liiga-joukkueen harjoitusrinkiin kesäksi. Pari viikkoa ennen treenien alkamista ilmoitettiin, että ei ole käyttöä.

– Sitten otin yhteyttä A-junioriaikaiseen valmentajaani Jussi Ahokkaaseen. Hän soitti tuntemalleen Kiekko-Laserin päävalmentajalle Mikko Mannerille, ja asiat lähtivät etenemään. Tärkeintä oli, että pääsin pelaamaan.

Puhelin ja oma aktiivisuus nousivat myös myöhemmin rooliin, kun Forsström siirtyi SaPKoon. Hän soitti silloiselle päävalmentajalle Janne Sinkkoselle ja joukkueenjohtaja Pekka Lindenille ja tarjosi itseään savonlinnalaisnippuun, jonne HC Keski-Uusimaasta tuttu pelikaveri Joonas Hyttinen oli palaamassa ja pyysi Forsströmiä mukaan.

Aluksi asia ei edennyt.

– Ehdin jo sanoa, että tämä oli tässä ja pelihommat päättyvät.

Mutta Sinkkonen ja Linden tekivät taustatöitä muutaman päivän ajan.

– ”Jasi” (Sinkkonen) oli soitellut entisille valmentajilleni ja vakuuttunut siitä, että voisin olla sopiva kaveri SaPKoon.

Toisen kerran lopettamisaikeet tulivat mieleen ensimmäisen Savonlinnan-kauden syksyllä, kun peli ei rullannut toivotulla tavalla.

– Jäin aluksi pieneen rooliin. Sanoin vanhemmilleni, että tämä on viimeinen kausi.

Sitten yhteispeli alkoi rullata Miika Roineen ja Mikko Nuutisen kanssa. Forsström murtautui ensimmäistä kertaa Mestis-urallaan tulosyksikköön ja nakutti runkosarjassa pinnat 16+19=35.

 

SaPKon paidassa keväällä 2015.

 

Mestaruus huipensi ensimmäisen SaPKo-jakson

Savonlinnassa Forsström on kokenut aikuisuransa hienoimpia hetkiä, suurimpana Mestiksen mestaruus vuonna 2017.

– Siinä joukkueessa oli paljon hyviä pelaajia. Pääsimme myös hyökkäämään mestaruustaisteluun vähän puskista, ja kaikille tuli onnistumisia. Opimme voittamaan kauden aikana, Forsström ruotii menestystekijöitä.

Runkosarjassa SaPKon tehonyrkin muodostivat Joona Monto, Jonatan Tanus ja Teemu Lepaus. Forsströmin runkosarjaa haittasi nilkan murtuminen, joka piti miehen sivussa pari kuukautta. Pudotuspeleissä Monto koki jääkiekon varjopuolen ja loukkaantui. Forsström otti ykkössentterin paikan Tanuksen ja Lepauksen välistä. Kaksitoista ottelua tuottivat Forsströmille pisteet 5+12=17.

Tanus niittasi SaPKon ensimmäisen Mestis-mestaruuden ratkaisseen maalin Kiekko-Vantaata vastaan pelatun neljännen loppuottelun jatkoerässä.

– Meillä oli laajat neljä kenttää sekä tietysti superkenttä, Forsström viittaa Montoon, Tanukseen ja Lepaukseen.

Myös alakerrassa riitti tekijämiehiä, kun puolustajista Casimir Jürgens pomppasi heti seuraavaksi kaudeksi Pelicansin avainpuolustajien joukkoon. Hyökkääjistä Tanus ja Lepaus pääsivät Liigaan, ja Monto vuotta myöhemmin jopa Jokerien KHL-rinkiin.

Savonlinna onkin tällä vuosikymmenellä tullut tunnetuksi paikkansa, josta moni pelaaja hakee hyvän vauhdin aikuisuralleen.

– Pienessä kaupungissa on vähän virikkeitä eli on hyvä keskittyä jääkiekkoon. Lisäksi pelaajat ovat toistensa kanssa paljon tekemisissä myös vapaa-ajalla, joten joukkuehenki on hyvä. Isossa kaupungissa pelaajat leviäisivät omille teilleen, Forsström tietää.

– Myös joukkueen oheistoiminnat fysio ja hieronta ovat hyvällä tasolla, joten olosuhteet kehittymiselle ovat kunnossa.

 

"Pääsimme hyökkäämään mestaruustaisteluun vähän puskista, ja kaikille tuli onnistumisia. Opimme voittamaan kauden aikana."Kriisiseurasta kriisiseuraan

Ismo Alanko lauloi aikanaan Kriisistä kriisiin. Kun soppaan lisätään jääkiekkoseura, on Juuso Forsström hyvä mies kertomaan siitä, millaista on pelata kriisiseurassa.

– Kun menin Kiekko-Laseriin, ei saatavilla ollut uusia mailoja ja luistimia. Pitää aloittaa homma edelliskauden vehkeillä, Forsström kertoo karua tositarinaa alkusyksyltä 2011.

Kiekko-Laser meinasi kaatua jo ennen kauden alkua, mutta sinnitteli joulukuun alkuun asti. Myös Forsströmin pelaaminen oli sinnittelyä.

– Kesä ei mennyt ihan kuin urheilijan kesän pitäisi mennä, Forsström myöntää.

– Kauteen sattui myös pieni loukkaantuminen. Palkat olivat myöhässä, ja seuran talousvaikeudet olivat pinnalla, Forsström summaa ensimmäistä miesten sarjassa pelattua kauttaan.

Kiekko-Laserin konkurssin jälkeen Forsström päätyi tammikuussa JYP-Akatemiaan, mutta kausi päättyi runkosarjaan jo helmikuun puolivälissä.

Seuraavaksi kaudeksi hän liittyi sarjanousija HC Keski-Uusimaan riveihin.

– Pääsin lähemmäs kotia, mutta koko seura opetteli Mestiksessä olemista. Olihan se aikamoista rumbaa, kun kokoonpanossa kävi noin 60 pelaajaa kauden aikana.

– Seuraavaksi kaudeksi seurajohto kasasi sitten kovan joukkueen, Forsström kertoo.

Vilkaisu nimilistaan vahvistaa asian. Olli Korkeavuori, Tomi Mustonen, Joni Töykkälä, Roope Ranta, Kristian Ruisma, Tero Konttinen, Pasi Salonen ja Jesse Uronen pitivät huolen siitä, että HC Keski-Uusimaalla riitti ratkaisuvoimaa ja kokemusta. Pudotuspeleissä Hokki yllätti HCK:n jo ensimmäisellä kierroksella voitoin 4–0.

– Kaksi ketjua oli loukkaantuneena siinä vaiheessa. Sitten omistaja menetti uskon joukkueeseen.

Seuraavaksi kaudeksi HC Keski-Uusimaa ei hakenut enää Mestis-paikkaa, kun talousvaikeudet päättivät kunnianhimoisen taipaleen.

Forsström siirtyi tuossa vaiheessa Savonlinnaan, jolle hän on ollut uskollinen yhtä Espoon-kautta lukuun ottamatta. SaPKon mestaruuden jälkeen Forsström siirtyi Espoo Unitedin joukkueeseen kaudeksi 2017–18, mutta talousvaikeudet kiusasivat seuraa ja päättivät Mestis-taipaleen kauden jälkeen.

– Pääkaupunkiseutu, seuran hienot visiot ja Mestis-tasolle erilainen palkkapussi houkuttivat, Forsström myöntää.

Espoo United tähtäsi röyhkeästi Mestiksen kärkeen ja Liigaan.

– Olisin halunnut olla mukana jutussa, jonka kanssa ollaan menossa Liigaan.

 

"Tarkoitus on täyttää oma rooli ja kehittyä. Joka vuosi tavoitteena on ollut olla edelliskautta parempi pelaaja ja urheilija."

SaPKolla riittää näytettävää

Kauden 2017–18 ja uralla koetun kolmannen seurakonkurssin jälkeen Forsström palasi tuttuun Savonlinnaan. Kausi 2018–2019 jätti sopivasti nälkää tulevaan.

– Puolivälierien TUTO-sarjassa olimme neljä ensimmäistä peliä unessa. Sitten muutimme pelisysteemiä. Hävisimme kuudennen pelin jatkoajalla. Jos olisimme vieneet sen Turussa, uskon että olisimme voittaneet seitsemännen pelin kotona, Forsström kertaa viime kauden karua päätöstä.

– Iso kolaus joukkueelle oli se, että Lahtelan Mikko oli sivussa lähes koko kauden. Kausi oli kaikkiaan iso pettymys, kun se oli vielä SaPKon 90-vuotisjuhlakausi.

Tämän kauden harjoitusottelukaudella Forsström hyökkäsi tuttujen Matias Lainion ja Atte Karppisen kanssa samassa ketjussa. Kolmikon yhteispeli toimi jo viime kaudella.

– Atte pelasi vuosi sitten hienon debyyttikauden ja on kehittynyt pelaajana. Matias on hyvä tekemään maaleja. Minä teen peliä ja hoidan puolustusvelvoitteita, Forsström ruotii työnjakoa.

Viime kaudella Forsström merkkautti runkosarjatehot 11+29=40, joka on hänen ennätys.

– En ole asettanut pistetavoitteita. Tarkoitus on täyttää oma rooli ja kehittyä. Joka vuosi tavoitteena on ollut olla edelliskautta parempi pelaaja ja urheilija. Koko joukkue on opin tiellä, Forsström paaluttaa.

Juuso Forsströmin pelaajakortti Leijonat.fi:ssä

 


Artikkelin kuvat: Pasi Mennander ja Jukka Salminen

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta