maanantai, 28 marraskuu 2011 09:37

Viikon vapaaehtoinen: Yrjö Koskenniemi Torniosta - monessa mukana!

Kirjoittanut JARI LEMPINEN

Koskenniemi_Yrjo_TIHC_644x413.jpg

Viikon vapaaehtoistyöntekijänä esitellään Yrjö Koskenniemi Torniosta. Oman pojan harrastus houkutteli "Ykän" jääkiekkoon ja "toimenkuva" on todella laaja, joukkueenjohtajasta verkkosivujen suunnitteluun.


Nimi: Yrjö Koskenniemi
Seura: Tornion IHC
Rooli: Joukkueenjohtaja ja paljon muuta
Alue: Lappi

Ykä on tullut lajiin mukaan jo nuoruusiällä.
- Nuorena tuli pelattua kotipuolessa kaiket vapaa-ajat kiekkoa luonnonjäillä, mutta joukkuetta ei meilläpäin ollut. Jalkapalloa pelattiin useammassa eri seurassa vielä opiskeluaikanakin. Kauppakorkean opiskeluaikoihin Vaasassa innostuin taas kiekosta ja pelattiin opiskelijoiden vuoroilla. Kävin myös katsomassa kaikki Sportin pelit.

Varsinaisesti lajin parissa toimimisen Ykä aloitti vuonna 1997 Torniossa, kun vei 6-vuotiaan poikansa Tornion IHC:n luistelukouluun.
- Seuraavalla kaudella huomasinkin olevani ensin apuvalmentaja ja kohta vastuuvalmentaja pojan ikäluokassa (1991 syntyneet).

Tällä hetkellä Ykä toimii TIHC:n edustuksen toisena joukkueenjohtajana – Salosen Lassen apuna – niin kuin hän itse asian ilmaisee.
- Minun hommiin kuuluu edustuksen osalta mm. lipunmyynnin järjestäminen, käsiohjelmien ja otteluilmoitusten tekeminen.

Ykä toimii myös TIHC:n johtokunnassa ja sitä kautta vaikuttaa moniin asioihin seuran toiminnassa.
- Lisäksi olen käyttänyt omaa osaamistani tekemällä seuran verkkosivuston julkaisujärjestelmineen - itse asiassa kahteen kertaan, kun uudet sivut avattiin juuri äskettäin. Edellinen versio olikin käytännössä vuodelta 2001.

Ja kun vapaaehtoistyöntekijästä puhutaan, niin kaikenlaiset talkoohommat seuran hyväksi kuuluvat automaattisesti Ykän toimenkuvaan. Tämän lisäksi hän on myös Jääkiekkoliiton Lapin alueen aluehallituksen jäsen.

Jääkiekko on aina ollut Ykälle se ykköslaji - vaikka itse onkin pelannut enemmän jalkapalloa.
- Kolmentoista seuratoimintavuoden aikana on tullut tutuksi valtava määrä ihmisiä, niin omasta seurasta kuin muistakin seuroista. Samalla on ystävystytty monen henkilön kanssa. Kiekkoporukan yhteishenki ja yhteisöllisyys vetävät puoleensa.

- Laji tietenkin itsessään on se mikä kiinnostaa ja totta kai pelit ovat aina kiinnostavia. On mukava käydä katsomassa junioripelejä edelleen, vaikka oma poika pelaakin jo aikuisten joukkueessa.

Koskenniemen perhe on vahvasti mukana kiekossa.
- Pojan lisäksi myös vaimo ja molemmat tytöt ovat pelanneet jääkiekkoa. Poika pelaa nyt seuran edustusjoukkueessa ja niitä pelejä käydään porukalla katsomassa. Toki joskus on tullut tunne, että olisi voinut olla enemmän kotona tyttöjen kanssa - mutta aikaa on löytynyt kyllä heidänkin harrastuksiinsa. Eihän tämä olisi varmaan jatkunut näin pitkään ilman perheen tukea, kiitos siitä heille kaikille.

Ykän oma seura on Jääkiekossa ollut aina TIHC. Jalkapalloa hän on pelannut Kolarissa ja Vaasassa useammissa eri seuroissa.

Ykä ei katso pelin hirveästi muuttuneen.
- Itse pelihän ei sinällään ole varsinaisesti muuttunut, mutta peli on tullut jonkin verran nopeammaksi. Harjoittelusta on tullut käytännössä ympärivuotista toimintaa, mikä osaltaan vaatii myös seuratoiminnalta enemmän.

Olosuhteet ovat Ykän mukaan muuttuneet todella paljon.
- Kun aloitin valmentajana, ei Torniossa ollut jäähallia. Harjoittelimme kuplahallissa luonnonjäällä käytännössä marraskuusta alkaen. Toki päästiin silloin tällöin myös Haaparannan hallin ylijäämävuoroille. Joskus käytiin Kemin tai Ylitornion jäähalleilla. Kustannukset ovat myös nousseet huimasti. Torniossa on yksityinen jäähalli ja kaupunki ei riittävästi tue lajia. Olemmekin laittamassa yhdessä toisten seurojen kanssa vireille aloitteen alle 18-vuotiaiden ilmaisista harjoituskustannuksista kaikissa lajeissa.

Oman näkemyksensä Ykä kertoo myös lasten jääkiekosta.
- Lasten on tärkeää saada kokea iloa ja onnistumisia omalla tasollaan. Jokaisen lapsen tulisi saada tasapuolinen kohtelu ja mahdollisuus kehittyä oman tahtiinsa. Monipuolista harjoittelua tulee tukea ja kannustaa eli annetaan lapsille mahdollisuus harrastaa useita lajeja niin pitkään kuin he haluavat. Lahjakkuudet kyllä tulevat esille lajissa kuin lajissa. Mitä enemmän on harrastajia. sitä enemmän on lahjakkuuksia.

Pelaajista parhaiten on jäänyt mieleen -91 syntynyt ikäluokka.
- Valmensin 91-ikäluokkaa pitkään, joten kyllä sen porukan pelaajat ovat jääneet kaikki lähtemättömästi mieleen. Uskon, että heistä kaikista on tullut hyviä ihmisiä ja osasta myös hyviä kiekkoilijoita. Nuoremmista pelaajista pitää mainita Kärppien liigajoukkueessa pelaava Ville Pokka, joka oli meidänkin treeneissä usein mukana. Kyllä Villen lahjakkuus näkyi jo D-ikäisenä.

Lopuksi Ykä lähettää vielä terveiset lasten vanhemmille ja valmentajille.
- Annetaan lapsille tuki ja turvallinen kasvuympäristö, kannustetaan heitä heidän harrastuksissaan ja valinnoissaan. Yritetään löytää kaikesta tekemisestä se ilo ja hauskuus lasten kanssa, se on tärkeää. Lahjakkuudet varmasti löytyvät ja heitäkin pitää sitten potkia eteenpäin.

Ei liene kenellekään epäselvää, että Ykä on todellinen monitoimimies jääkiekon parissa.

Teksti ja kuva: Jari Lempinen, aluepäällikkö, Lappi

Olet nyt

Etsi sivustolta