lauantai, 26 joulukuu 2015 14:18

Katsaus MM-kotikisojen historiaan // Vain Kanada ja USA olivat tiellä 12 vuotta sitten

Kirjoittanut
Sami Lepistö ja Kanadan Jeff Carter kohtasivat vuoden 2004 Nuorten MM-kilpailuissa. Kanada ja Carter veivät voiton myös kahdeksan vuotta myöhemmin Sotshin olympialaisissa. Sami Lepistö ja Kanadan Jeff Carter kohtasivat vuoden 2004 Nuorten MM-kilpailuissa. Kanada ja Carter veivät voiton myös kahdeksan vuotta myöhemmin Sotshin olympialaisissa. Pasi Mennander

Nuorten MM-kilpailut käynnistyvät tänään Helsingissä, ja jääkiekkohuumaa on tarjolla 5. tammikuuta saakka. Kotikisojen historiaa käsittelevässä juttusarjassa on edetty viimeiseen osaan. 

Edellisen kerran Nuorten MM-kilpailut järjestettiin Suomessa vuodenvaihteessa 2003-2004 pelipaikkakuntien ollessa Helsinki ja Hämeenlinna.

Suomi oli turnauksen paras eurooppalainen maa, ja maailmanmestaruuden voittanutta USA:ta ja hopeamitalisti Kanadaa vastaan Suomi kärsi ainoat tappionsa.

Turnauksen avanneen Kanada-ottelun tappion jälkeen Suomi kukisti Tshekin, Ukrainan ja Sveitsin. Puolivälierissä Suomi peittosi Alexander Ovechkinin ja Jevgeni Malkinin Venäjän 4-3. Ottelun voittomaalin teki Valtteri Filppula vain kolmetoista sekuntia ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

Välierissä Yhdysvallat kaatoi Suomen 2-1, mutta pronssiottelussa taistelu parhaan eurooppalaisen maan tittelistä päättyi Suomen 2-1-voittoon Tshekistä. Voittomaalin teki vajaat neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Tommi Oksa.   

- Pronssimitali maistui makealle, vaikka paljosta se ei jäänyt kiinni, että oltaisiin päästy loppuotteluun. Hävisimme Yhdysvalloille välierissä, ja hehän voittivat lopulta koko turnauksen, Suomen luottopuolustaja Sami Lepistö kertaa.

Suomen parhaat pistemiehet olivat Valtteri Filppula (4+5=9) ja Sami Lepistö (4+4=8), ja kaksikko valittiin myös All Stars -kentälliseen. Lepistö valittiin lisäksi turnauksen parhaaksi puolustajaksi.  

- Ne jäivät ainoiksi nuorten MM-kilpailuikseni, ja niistä kisoista on hienot muistot. Joukkueen pelin lisäksi oma peli kulki hyvin, ja olihan se hieno pelata omassa kotikaupungissa Helsingissä.

Ajankuva: Kausi 2003-2004

Suomen mestari: Kärpät
SM-liigan pistepörssin voittaja: Timo Pärssinen, HIFK (56. 32+30=62)
SM-liigan karsinnat: ei järjestetty
Mestiksen voittaja: KalPa
Mestiksen pistepörssin voittaja: Teemu Kuusisto, Sport (44. 35+20=55)
Nuorten SM-liigan voittaja: Tappara
Nuorten SM-liigan pistepörssin voittaja: Teemu Virtala, Lukko (41. 15+37=52)
Leijonat arvokisoissa: MM-kisoissa 6:s
Paras pistemies: Ville Peltonen (7. 4+6=10)
Suomalaiset NHL:ssä: 31 kenttäpelaajaa ja 7 maalivahtia
Tehokkain suomalaispelaaja: Olli Jokinen, Florida Panthers (82. 26+32=58)
Muuta: Naisleijonat saavutti MM-pronssia. Kanadan MM-kultajoukkueen Hailey Wickenheiser pelasi Mestistä Kirkkonummen Salamoissa. NHL:ään varattiin ensimmäisellä kierroksella peräti kolme suomalaista: Lauri Tukonen, Petteri Nokelainen ja Lauri Korpikoski.

 

Juttusarjan aiemmissa osissa käsiteltiin vuosien 1980, 1985, 1990 ja 1998 MM-kotikisoja. Lue mitä esimerkiksi Reijo Ruotsalainen muistaa 36 vuoden takaa, tai mitä Erik Hämäläinen kertoo nuoren Dominik Hasekin ottelunaikaisista rituaaleista. 
 

Olet nyt

Lisää U20-uutisia