perjantai, 25 joulukuu 2015 17:08

Suomi kohtaa avausottelussa Valko-Venäjän - ”Pojat päättää itse ketä kannattaa seurata”

Kirjoittanut Hanni Hopsu
Jukka Jalonen. Artikkelin kuvat: Sami Lievonen. Jukka Jalonen. Artikkelin kuvat: Sami Lievonen.

Jääkiekon Nuorten MM-kisat pyörähtävät käyntiin huomenna tapaninpäivänä ja Suomi kohtaa avausottelussaan Valko-Venäjän loppuunvaratulla Hartwall Arenalla. Päävalmentaja Jukka Jalonen ja hyökkääjä Miska Siikonen kertoivat tunnelmiaan avauspäivän aattona. 

-  Hyvä fiilis. Huomaa, että tämäkin päivä on jo erilainen kuin aikaisemmin. Huomenna, kun pelit vihdoin alkaa niin kyllä sen aistii niin omasta tekemisestä kuin siitäkin, miten pelaajatkin tohon hommaan nyt asennoituu, päävalmentaja Jalonen kertoi joukkueen harjoitusten jälkeen. 

Valko-Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkue putosi ykkösdivisioonaan tammikuussa 2007 ja kesti kahdeksan vuotta ennen kuin maa onnistui nousemaan takaisin A-sarjaan. Paljon ei vastustajajoukkueesta tiedetä, mutta Nuorten Leijonien keskittyminen onkin omassa tekemisessä.  

- Vähän ollaan niiden peliä skoutattu, mutta lähtökohta on, että omaa peliä rakennetaan. Eka peli kuitenkin meillekin niin siitä tässä lähdetään liikkeelle, hyökkääjä Miska Siikonen tuumaili. 

Samoilla linjoilla oli myös Jalonen, joka korosti, ettei peli vielä kisojen avausottelussa tule olemaan valmista. 

- Meidän pelissä on paljon hyviä asioita, mutta tottakai sitten myös parannettavaa. Ja siitähän tässä on pitkälti turnauspelaamisessa kyse, että se joukkue, joka kykenee parhaiten peliään ekasta pelistä lähtien ja kohti loppua kehittämään, on vahvoilla. 

Avausottelun merkitys on kuitenkin koko leijonalaumalla tiedossa. Altavastaajia vastaan on joskus kompuroitu, mutta Siikonen vakuuttaa, että syttymisvaikeuksia ei tällä sakilla tule olemaan. 

- No se on tosi tärkeä peli kummiskin ja yhtä paljon pisteitä jaossa kun muitakin vastaan ja ne pisteethän on tärkeitä, jos halutaan voittaa lohko. Kun kotiyleisön edessä pääsee vielä pelaamaan niin syttyy varmasti. 

Siikonen itse ei tuhatpäisen suomalaisyleisön edessä olekaan päässyt ennen pelaamaan. Pelicans-hyökkääjä myöntää, että pelaajatunnelissa hän saattaa käydä läpi hieman tavallisesta liigamatsista poikkeavia fiiliksiä.

- Varmasti tulee magee juttu. Suuren kotiyleisön edessä Suomi-paidassa pelaamisestahan on aina haaveillut. Ootan innolla ja kyllä siinä kylmät väreet tulee varmasti alkuun menemään, mutta toivottavasti pysyy ajatus olennaisessa, pystyy sulkee kaiken muun pois ja keskittyy siihen hokiin vaan. Sama peli se on kummiski kuin aina ennenkin.

Myös Jalonen halusi painottaa, kuinka upea tilaisuus kokemus joukkueelle Nuorten MM-kotikisat on. Vain harva jääkiekkoilija pääsee ne uransa aikana kokemaan. 

- Onhan tässä once in a lifetime- tapahtuma edessä. Nämä pojat ei enää junnukotikisoja pelaa ja tästä vain parhaimmat saattaa sitten joskus pelata miesten kotikisoissa. Lähdetään nauttimaan tästä hetkestä ja tilanteesta,  ottamaan kaikki ilo irti. 

Sen kummemmin päävalmentaja ei lähtenyt joukkueen avauslohkoa tai turnauksen muita joukkueita pohtimaan. 

- Erittäin kova kärki on näissä kisoissa. Viimeiset  10 vuotta Venäjäkin ollut ehdotonta kärkeä eikä juuri ole mitaleitta jäänyt. Nytkin heillä on isokokoinen fyysinen joukkue. Vaikea tässä on ennakkosuosikkeja nostaa . 

Suomen kanssa B-lohkossa pelaavat Venäjä, Tshekki, Valko-Venäjä ja Slovakia.

- Haastavaltahan se lohko näyttää, mutta niin näyttää A-lohkokin. Ei tässä ole energiaa uhrattu siihen kokonaisuuteen. Pelataan peli kerrallaan ja puolivälierissä tulee sitten toisesta lohkosta vastaan joukkue, että varmaan se auttaisi, jos lohkon voittaisi, Jalonen jutteli. 

- Sudenkuoppia tässä matkan varrella tulee varmasti itse kullekin, mutta kun niitä ongelmia sitten kohdataan, merkittävää on se, miten ne käsitellään. 

Mihin tai kehen sitten kannattaisi yleisön kiinnittää huomionsa, kun Suomi ja Valko-Venäjä huomenna iskevät yhteen? 

- Pojat päättää itse, ketä kannattaa seurata. Ne, jotka pelaa hyvin, niin niitä kannattaa seurata. Toivottavasti kaikki pelaa hyvin. Mutta kyllä se on se yhtenäisyys se juttu - eihän me yhdellä miehellä hyökätä tai puolusteta. Miten viisikko pysyy kasassa, miten tiukat paikat hoidetaan, ylivoima ja alivoima on isoja asioita myös voittamisen kannalta. 

Jalosen sanoin leijonalauma on voitontahtoinen, taisteleva, yhtenäinen ja sitoutunut, ja samanlaisen kuvan joukkueesta saa myös Mikko Rantasen tuumailuja kuunnellessa. 

- Töitä tehdään joukkueena - se on se meidän vahvuus. Me ei luovuteta missään vaiheessa. Aina kun mennään jäälle, annetaan 100%. Pelataan korkealla itseluottamuksella, eikä saa pelätä virheitä, joukkueen kapteeni päättää. 

Suomi kohtaa Valko-Venäjän Hartwall Arenalla kello 18.00. 

 
Miska Siikonen.
 

Olet nyt

Lisää U20-uutisia