maanantai, 28 huhtikuu 2014 01:56

Puhtaasti paras –kisassa ropisi ääniä Suomelle

Kirjoittanut Tiina Pirilä
Kasperi Kapanen. Kasperi Kapanen. Pasi Mennander

Vuonna 2008 käynnistetty Puhtaasti paras -ohjelma on ollut näkyvästi esillä myös U18-kisoissa Lappeenrannassa ja Imatralla. Ohjelma kunnioittaa puhtaita urheilijoita ja reilun pelin arvoja. Se haastaa urheilua seuraavat suomalaiset, urheilujärjestöt, urheilijan lähipiirin ja urheilijat mukaan reiluun peliin.

Puhtaan urheilun Kultainen kapula lähti kiertämään Suomessa järjestettävissä kansainvälisissä arvokisoissa vuonna 2009, kun Suomi isännöi nuorten olympiafestivaaleja. Viesti on kiertänyt monen eri lajin arvokisoissa ja jääkiekon U18-kisoihin kapula tuotiin Tampereella viime kesänä järjestetyistä yleisurheilun alle 21-vuotiaiden EM-kisoista.

- Ideana on se, että kaikki Suomessa osoittavat, että täällä halutaan puhdasta urheilua ja reilua peliä. Mukaan haastetaan aina seuraava Suomessa järjestettävä arvokisatapahtuma, selvittää Suomen Antidopingtoimikunnan viestintäpäällikkö Susanna Sokka.

Kultainen kapula on kiertänyt mm. salibandyn, jääkiekon, muodostelmaluistelun, yleisurheilun, painin, suunnistuksen ja taitoluistelun arvokisoissa, joten lajikirjo on monipuolinen. Moni jääkiekon arvokisoissa vieraillut on saattanut törmätä Puhtaasti paras –ohjelmaan viime vuosina tyttöjen ja miesten MM-kisoissa, joissa myös Kultainen kapula on ollut esillä. Esittelypisteellä on Kisapuiston jäähallissakin riittänyt väkeä.

- Täällä on viimeisen päälle urheiluihmisiä, joten he ovat kiinnostuneita tästä urheilijanäkökulmasta. Meidän pisteellämme on materiaalia mm. puhtaasta urheilusta sekä kiellettyjen aineiden ja menetelmien lista. Kiinnostuneita pisteellä on riittänyt, ja positiivisella tavalla. Täällä on kuitenkin ollut aika paljon junioripelaajia ja heidän vanhempiaan, jotka haluavat selvittää asioita, jotta vahingoilta vältytään, Susanna Sokka iloitsee.

Puhtaasti paras –pisteellä yleisö on saanut myös äänestää, mikä joukkue tai kuka pelaaja on edistänyt kisoissa puhdasta urheilua ja reilua peliä. Kisan tulokset ovat nyt selvillä.

- Joukkueista eniten ääniä saivat Suomi, USA ja Tshekki. Myös kisajärjestäjille irtosi ansaittu yllätysääni. Pelaajista suurimman äänisaaliin keräsivät Suomen Jarkko Parikka ja Kasperi Kapanen sekä Ruotsin William Nylander. Niin, ja eniten sydämillä koristeltuja äänestyslappuja oli suunnattu USA:n Alex Tuchille, naurahtaa Sokka.

Kultaisen kapulan seuraavaa kohdetta ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta ADT:n viestintäpäälliköllä on vahva aavistus siitä, mikä seuraava osoite voisi olla.

- Kesällä pääkaupunkiseudulla on maalipallon MM-kisat ja Kouvolassa taas ajetaan rallicrossin MM-osakilpailu. Varmaan jompikumpi näistä ottaa kapulan vastaan seuraavaksi, arvelee Susanna Sokka.

 

 

Viimeksi muutettu maanantai, 28 huhtikuu 2014 15:19