lauantai, 14 joulukuu 2019 09:50

U16 huudatti kuusamolaisyleisöä – Ruotsi kaatui selvin numeroin

Kirjoittanut Arto Sihvonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Maalivahti Topias Leinonen palkittiin Suomen joukkueen parhaana pelaajana. Maalivahti Topias Leinonen palkittiin Suomen joukkueen parhaana pelaajana. Pasi Mennander

Alle 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen ensimmäinen kohtaaminen rakkaan vihollisen Ruotsin kanssa oli alun tunnustelun jälkeen työteliästä ja voittavaa kiekkoa, jota myös noin 700 hengen kotikatsomo arvosti. Täysi tupa poistui maaottelukasteen saaneesta hienosta ja toimivasta jäähallista tyytyväisenä Leijonapaitojen 4–1 (0–0, 4–0, 0–1) -voittoon.

Hermostunut alku

Koijoukkueen peli lähti liikkeelle hieman yskähdellen. Ruotsi tuli otteluun hyvällä liikkeellä, ja hallitsi ottelua hienokseltaan. Suomen pelissä hermostuneisuus näkyi mm. kiekollisen pelaamisen huolimattomuutena ja tietynlaisena varovaisuutena eri pelitilanteissa.

Suomen joukkueen parhaana pelaajana palkitun maalivahti Topias Leinosen rauhallinen ja varma suoritus tylsyttivät kuitenkin sinikeltaisten maalintekoyritykset, ja samalla muu Leijonajoukkue pääsi hyvin sisälle peliin.

Selvä tason nosto toiseen erään

Jos avauserän alku oli Ruotsin hallintaa, niin toisessa erässä osat vaihtuivat. Erätauolta luisteli Kuusamon hallin erinomaiselle jäälle rohkea, itsevarma ja työteliäs Leijonaryhmä.

Pelillinen muutos palkittiin ensimmäisen kerran jo ajassa 20.49, kun Joakim Kemell pääsi testaamaan Ruotsin maalivahtia rangaistuslaukauksen muodossa. Tällä kertaa Joakimin erinomainen maalintekoyritys ei onnistunut, vaan ruotsalaisvahti veti pidemmän korren.

Kotijoukkueen avausmaalia ei kuitenkaan tarvinnut odottaa kauan. Ruotsin maaliverkko oli tötteröllä ensimmäisen kerran ajassa 21.57, kun Samu Bau laukoi Aleksanteri Kaskimäen rebound-kiekon maalin edestä ohi ruotsalaisvahdin.

Jatkoa seurasi tasan minuutin kuluttua. Tällöin asialla oli puolustaja Elmeri Laakso, joka täräytti siniviivalta kovan lyöntilaukauksen vastustajan maalin etuylänurkkaan Jani Nymanin tarjoilusta.

Leijonajoukkueen seuraava tehohetki osui erän puoliväliin. Ensin Joakim Kemell päätti hyökkäysalueen riistosta alkaneen tilanteen komealla laukauksella Ruotsin maaliin. Maalin alustivat Elmeri Laakso ja Santeri Sulku.

Kotijoukkueen terävä liikkuminen ja tehokas puolustaminen kentän jokaisella alueella tuottivat nimenomaan riistokiekkoja, ja niistä pystyttiin luomaan vaarallisia maalintekotilanteita Ruotsin kenttäpäätyyn.

Ottelun kokonaiskuvaan sopii hyvin se, että Suomen neljäs maalikin syntyi kiekonriiston jälkeen. Jani Nyman riisti kiekon ruotsalaispelaajalta keskialueella, löysi hyvällä syötöllä Ruotsin kenttäpäädystä Topi Rönnin, joka tarjoili erinomaisen poikkisyötön b-pisteen alakaarella odottaneelle Otto Hokkaselle. Otto paketoi hyökkäyksen onetimeriin, joka painui vastustamattomasti Ruotsin maalin kattoon aivan yläputken alle.

Voittajasta ei epäselvyyttä

Ottelun päätöserä oli kenttätapahtumiltaan selvästi edeltävää tasaisempi. Leijonajoukkue pelasi johtoasemassa järkevästi, joka näkyi mm. ylivoimahyökkäysten syntymisen estämisenä, jäähyttömyytenä sekä viivojen kunnioittamisena. Ruotsi rikkoi kuparisensa noin minuutti ennen ottelun päätössumeria, mutta ei kuitenkaan pystynyt aloittamaan minkäänlaista kiriä avausmaalinsa jälkeen.

Hieno alku maaottelutapahtumalle

Suomen joukkueen pääkäskijä Mika Marttila puhkui tyytyväisyyttä voittopelin jälkeen:

– Olimme tänään selvästi edellä Ruotsia maalintekopelaamisessa sekä maalivahtipelissä, Marttila totesi.

– Joukkue toteutti jäällä sovittuja ja harjoiteltuja asioita, ja sai heti hyvän palkinnon tekemisestään. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin otteluihin, Marttila summasi.

Kirjoittaja on U16:n joukkueenjohtaja.


Suomen joukkueen tehopisteet:
Elmeri Laakso         1+1
Jani Nyman            0+2
Samu Bau              1+0
Otto Hokkanen         1+0
Joakim Kemell         1+0
Aleksanteri Kaskimäki 0+1
Santeri Sulku         0+1
Topi Rönni            0+1

Suomi ja Ruotsi kohtaavat toisen kerran lauantaina. Ottelu alkaa Suomussalmen jäähallissa kello 16 ja siitä on suora verkkolähetys Leijonat.fi:ssä.

Perjantain ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa

 

Maalivahti Topias Leinosen kommentit ottelusta:

 

Olet nyt

Lisää U16-uutisia

U16 ohjelma kaudella 2019-20

05.05.-08.-05.2019:
Testileiri, Vierumäki

12.08.-16.08.2019:
Jääleiri & 2 x FIN-CZE, Vierumäki

16.10.-20.10.2019:
Saksa-maaottelut, Vierumäki
Suomen otteluiden live-lähetykset

11.12.-15.12.2019:
Maaotteluleiri, 3 x FIN-SWE, Kuusamo & Suomussalmi

26.12.-30.12.2019:
Neljän maan turnaus, Slovakia

02.-01.-05.01.2020:
Talviolympialaisten valmistautumisleiri, Vierumäki

09.01.-15.01.2020:
Talviolympialaiset, 3+3 -turnaus, Lausanne, Sveitsi

16.01.-22.01.2020:
Talviolympialaiset, joukkueturnaus, Lausanne, Sveitsi

06.02.-10.02.2020:
Neljän maan turnaus, Ruotsi

08.04.-12.04.2020:
Neljän maan turnaus, Eurajoki
Peruutettu

Etsi sivustolta