lauantai, 14 joulukuu 2019 09:50

Tyttöleijonien Oona Koukkula: ”Tasoni riittää nyt paremmin kansainvälisissä peleissä”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Oona Koukkula Oona Koukkula Pasi Mennander

Oona Koukkula, 16, on nuorimpia Tyttöleijonien valmistavalle MM-leirille valittuja puolustajia. Vuonna 2003 syntynyt Koukkula edustaa nuorempaa kaartia yhdessä vuonna 2004 syntyneen Siiri Yrjölän kanssa.

Peliaikaa ei ole maajoukkueessa vielä luvassa kahmalokaupalla, sillä vuotta vanhemmasta kaartista löytyy Nelli Laitisen ja Sanni Rantalan kaltaisia kovia tekijöitä.

– Jäälle toki pääsen, mutta roolini maajoukkueessa ei ole vielä kovin iso. Joukkueessa on useita taitavia pakkeja, jotka ovat minua vuotta vanhempia, toteaa myös Koukkula.

Riihimäellä kiekkouransa aloittanut Koukkula kilpailee paikasta tapaninpäivänä alkaviin alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoihin. Koukkula aloitti jääkiekon yhdeksän ikävuoden paikkeilla kiekkokoulussa, jossa vuoden päivät vietettyään tuli aika siirtyä ensimmäiseen joukkueeseen. Pelit etenivät poikien kanssa, sillä tuohon aikaan ei Riihimäellä ollut tytöille omaa joukkuetta.

Kaudeksi 2017–18 Koukkula siirtyi Naisten Liigaa pelanneen KJT:n riveihin. Muutos oli iso, mutta tuolloin 14-vuotias puolustajalupaus selvisi haasteista.

– Pelit olivat todella vauhdikkaita poikien peleihin verrattuna. Vastustajajoukkueesta riippuen joskus oli rauhallisempiakin pelejä, joissa pystyin pelaamaan kunnolla, mutta paljon tiukkoja pelejä löytyi. Haasteita riitti, mutta pystyin jo silloin ottamaan joitain pelaajia luistelemalla kiinni, Koukkula muistelee.

Koukkula siirtyi jo yläasteikäisenä Kuortaneelle. Sopeutuminen uuteen ympäristöön oli kuitenkin helppoa, sillä perheeltä sai osuvia neuvoja tulevaan. Kuusi vuotta vanhempi isosisko Niina pelasi Kuortaneen joukkueessa vuosina 2014–2017.

– Tiesin paikasta paljon jo etukäteen. Siskolta tuli paljon hyviä vinkkejä. Pääasiassa asumiseen ja elämiseen liittyviä juttuja. Olemme siskoni kanssa todella läheisiä. Teemme paljon kaikkea yhdessä, kun olemme samaan aikaan kotona.

Myös perheen isä on jääkiekkomaailmassa mukana. Tällä kaudella isä Petri Koukkula valmentaa pieniä junioripelaajia, mutta aiemmin hän toimi myös Kuortaneen tyttöpelaajien kanssa.

– Isäni oli viime keväänä pelatussa A-nuorten SM-turnauksessa Kuortaneen joukkueen päävalmentajana ja siskoni apuvalmentajana, kun Arttu Sissala oli maajoukkuetehtävissä. Olin itsekin tuolloin mukana alle 16-vuotiaiden tyttöjen Euroopan Cupissa, Koukkula sanoo.

Isä on vahvasti mukana kiekkoarjessa nykyäänkin, vaikkei valmennakaan tytärtään.

– Soittelemme lähes päivittäin ja kyselen häneltä neuvoja, esimerkiksi mitä voisin tehdä jossain tilanteessa paremmin. Joskus on erimielisyyksiäkin, mutta häneltä saa hyviä vinkkejä.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat alkavat Slovakian Bratislavassa 26. joulukuuta. Viime kisoissa Suomi voitti pitkästä aikaa mitalin, kun Venäjä kaatui pronssiottelussa. Nuo kisat Koukkula seurasi vielä kotoa käsin, mutta nyt hän on jo erittäin lähellä kisapaikkaa.

– MM-kisoissa pelaaminen oli jo viime vuonna unelmana, mutta silloin tasoni ei vielä riittänyt. Nyt tilanne on erilainen ja olen onnellinen pääsystäni valmistavalle leirille. Tasoni riittää nyt paremmin kansainvälisten otteluiden pelaamiseen, hän toteaa.

Olet nyt

Lisää Tyttöleijonien uutisia

N18 Tyttöleijonien kausi 2019-20

27.05.-30.05.2019:
Jää- ja testileiri,Vierumäki

10.06.-17.06.2019:
Kesälukio, Kuortane

26.07.-01.08.2019:
Jää- ja testileiri, Kuortane

22.07.-25.08.2019:
Euro Hockey Tour, Jihlava, Tshekki

03.10.-05.10.2019:
Kuortane Cup, Kuortane
Suomen otteluiden live-lähetykset

07.11.-09.11.2019:
Finnkampen, Enköping, Ruotsi

13.12.-15.12.2019:
Euro Hockey Tour, Vierumäki
Suomen otteluiden live-lähetykset

26.12.2019-02.01.2020:
MM-kisat, Bratislava, Slovakia
 

N18 Tyttöleijonat uutiset kausi kaudelta

Etsi sivustolta