tiistai, 06 marraskuu 2018 13:40

Naisleijonien Isa Rahunen toivoo vahvaa tukea kotiyleisöltä kevään MM-kisoissa: ”Nyt me saadaan se kuudes kenttäpelaaja”

Kirjoittanut Leeni Pellinen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Isa Rahunen. Isa Rahunen. Pasi Mennander

Kärppä-puolustaja Isa Rahunen myöntää, että hallitsevan mestarin alkukausi lähti hitaammin liikkeelle.

- Sanoisin niin, että kausi ei lähtenyt käyntiin niin hyvin kuin pelaajat, joukkue ja muut meiltä odottivat. Ulkopuoliset ehkä odottivat, että hallitsevalta mestarilta lähtisi hyvin, Rahunen mietti.

Joukkue ei kuitenkaan ole tehnyt mitään suurta ongelmaa alkukauden kankeudesta vaan Rahusen mukaan he totuttelevat vielä joukkueeseen ja vastustajiinsa.

- On uusia ja nuoria pelaajia, sellainen aina kuitenkin vaikuttaa sekä on uusia liigajoukkueita. Alkukaudesta ei vielä tiedä, että keitä siellä on vastassa ja millaisia joukkueita. Oman porukankin ryhmädynamiikka siinä vielä kasvaa.

Haastatteluhetkellä lokakuun puolessavälissä Rahunen näki jo isoja kehitysaskeleita oman joukkueensa pelaamisessa ja toivoo, että löydetty oma taso pysyy jatkossa. Siihen joukkue ainakin pyrkii.

- Kyllä sen heti huomasi omassakin pelaamisessa sen boostin viikonloppuna, kun joukkueen peli parani, niin omakin peli kulki ihan eri malliin kuin alkukaudesta, Rahunen puntaroi.

 

"Mulla on annettavaa muuhunkin kuin pelkästään pelillisiin asioihin - myös sinne pelin ulkopuoliseen elämään."

Rahunen toimii myös Kärppien kapteenina ja on halunnut painottaa joukkueella avoimuuden ja hyvän joukkuehengen merkitystä.

- Olen aina halunnut sanoa sitä, että ei meillä ole sillai kapteenia vaan kaikkien mielipide on yhtä arvokas.

Rahunen haluaa olla itse esimerkkinä joukkueelle niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Hän pyrkii neuvomaan ja auttamaan muita, mikäli joku kaipaa tukea missä tahansa asiassa.

- Pystyy sitten antamaan vinkkejä. Henkipuolellekin sellaisia tipsejä. Itse olen käynyt kamppailua itseluottamuksen kanssa. Mulla on annettavaa muuhunkin kuin pelkästään pelillisiin asioihin - myös sinne pelin ulkopuoliseen elämään, Rahunen tuumasi.

Viime kauden lopulla Rahunen otti myös omaan pelaamiseensa uusia ulottuvuuksia, kun aiemmin puolustavana puolustajana itseään pitävä KalPa-kasvatti alkoi osallistua myös hyökkäyspelaamiseen enemmän, mutta silti edelleen vahvuudet ovat puolustuspelaamisessa. 

- Mun vahvuudet on puolustuspelaamisessa ja hyökkäyspelaamisessa omalla alueella, siinä ensimmäisessä peliä edistävässä syötössä. Haluan kehittyä monipuolisemmaksi pelaajaksi, niin olen alkanut kehittää sitä hyökkäysten tukemista ja hyökkäyspelaamista siihen mukaan, Rahunen pohti.

 

"Opiskelu on hyvää vastapainoa urheilulle. Kun on molempiin motivoitunut, niin ne saa hyvin kulkemaan käsi kädessä."

Sairaanhoitajaopintojaan viimeistelevä Rahunen elää parhaillaan raskasta syksyä, sillä vuorokauden tunnit on jaoteltava treenaamisen, pelaamisen, työharjoittelun ja opinnäytetyön tekemisen kesken. Rahunen myöntää, että välillä on ollut haastetta. Hän sanoo, että yhteistyö koulun kanssa on toiminut loistavasti, ja opintoja on pyritty suunnittelemaan niin, että jääkiekkoilu olisi mahdollista.

- Oli tiedossa, että joku pätkä tulee olemaan rankempi - tämä syksy on nyt paljon rankempi kuin esimerkiksi viime kevät. Opinnot on pyritty suunnittelemaan niin, että se mahdollistaisi urheilun mahdollisimman hyvin. Olen ajatellut, että opiskelu on myös hyvää vastapainoa urheilulle. Kyllä urheilu tukee alanvalintaa ja päinvastoin. Kun on molempiin motivoitunut, niin ne saa hyvin kulkemaan käsikädessä, haastatteluhetkellä viimeistä harjoitteluaan suorittava Rahunen mietti.

Rahunen on todellisen kiekkoperheen kasvatti, sillä Eija-äiti entinen jääkiekkoilija ja isosisko Krista pelaa tällä hetkellä Vaasan Sportissa. Rahunen myöntää, että teini-Isa ei ole ollut ehkä se kaikista helpoin ”taistelupari”, kun häntä on yrittänyt saada jotakin tekemään, mutta loppujen lopuksi perhe on kuitenkin ollut hänelle se tärkein tuki ja turva aina.

- Ei sitä pysty sanoin kuvailemaan tai tarpeeksi heitä siitä kiittämään, millainen tuki sieltä on tullut. He tuntevat sut kuitenkin parhaiten ja osaa auttaa niillä vaikeilla hetkillä ja kannustaa hyvillä hetkillä. Ne on ne, jotka sanovat, että ”sä pystyt siihen” ja uskoo suhun täysin ja antaa sulle sellaista boostia. Ja se, mitä he tekevät, että tulevat tekemään meidän talkoovuoroja, vaikka asutaan eri paikkakunnilla. Ovat tehneet niitä pienestä pitäen. Ilman sitä tukea en voisi sanoa, että olisin tässä, Rahunen jakoi ansaittua kiitosta kotiväelle.

 

"Kyllä sinne kannattaa tulla katsomaan. Naisjääkiekko on kansainvälisellä tasolla laadukasta, vauhdikasta ja taidokasta."

Jääkiekko on aina kiehtonut Rahusta ja lajivalinta oli selvä jo nuorena, sillä hänen mukaansa mistään muualta ei saa samanlaista ekstrafiilistä ja sellaisia kokemuksia, joita jääkiekko tarjoaa.

-Totta kai laji itse, peli ja harjoittelu, mutta se kaikki yhteisöllisyys, koppielämä - kaikki kaverit ja tunnelma, mitkä siellä on. Kyllä sen kesällä huomaa, vaikka on kiva treenata ja välillä olla omatoimijaksolla, mutta kyllä siinä pikkuhiljaa kaipaamaan sitä yhteisöllisyyttä, pelikavereita ja koppielämää, Rahunen mietti.

Tämän kauden ehdoton kruunu on huhtikuussa Espoossa pelattavat MM-kotikisat. Rahunen uskoo, että kisat tuovat yhä enemmän näkyvyyttä naiskiekolle ja sitä kautta taas uusia harrastajia lajin pariin. Hänen mukaansa naiskiekkoilun arvostus on menossa eteenpäin ja ihmiset kiinnostuvat siitä. Myös itse peli on kehittynyt myös paljon. Hän toivoo myös, että yleisö näkisi sen, että kyse oikeasti ammattitasoisesta urheilusta.

- Naispelaajista puhutaan nyt ammattilaisina, vaikka tämä ei ole meille ammatti. Meitä pidettiin ennen harrastelijoina, että me vaan pelaillaan. Yhtä lailla tehdään hommia, ja treenimäärät saattavat olla isompia kuin miespelaajilla, niin ihmiset ymmärtäisi sen, että tämä ei ole meille pelkkä harrastus. Mekin halutaan olla ammattilaisia alallamme. Vaikka me ei palkkaa siitä saataisikaan.

- Kyllä sinne kannattaa tulla katsomaan. Naisjääkiekko on kansainvälisellä tasolla laadukasta, vauhdikasta ja taidokasta. Nyt me saadaan se yleisön tuki eli se kuudes kenttäpelaaja, Rahunen kannustaa kiekkoyleisöä.

Isa Rahusen pelaajakortti Leijonat.fi:ssä

Olet nyt

Lisää Naisleijonien uutisia