torstai, 15 joulukuu 2016 16:30

Jääkiekkoleijona numero 238: Toni Lydman

Kirjoittanut Toimitus

Puolustaja Toni Lydman on yksi kokeneimmista suomalaisista NHL-puolustajista. Lahden Kiekkoreippaan kasvatti oli urallaan myös maajoukkueen luottopelaajia useissa arvoturnauksissa.

 

 

Lydman debytoi pääsarjatasolla syksyllä 1996 Tapparan riveissä. Ensimmäisen A-maaottelunsa hän pelasi jo ennen liigadebyyttiään 18-vuotiaana keväällä 1996. Toisella kaudellaan SM-liigassa hän otti isoja kehitysaskeleita ja nousi myös Leijonien MM-joukkueeseen. Ura jatkui HIFK:ssa, ja hänet valittiin SM-liigan parhaaksi puolustajaksi kaudella 1999–2000.

NHL:ään Lydman siirtyi syksyksi 2000 ja raivasi saman tien pelipaikan Calgary Flamesin kokoonpanosta. Keväällä 2004 hän oli kamppailemassa myös Stanley Cupista NHL:n finaaliotteluissa.

Luotettava peruspuolustaja siirtyi vuonna 2005 Buffalo Sabresin riveihin, jossa hän pelasi viiden kauden ajan. NHL-uran kolme viimeistä kautta Lydman edusti Anaheim Ducksia. 12 kautta kestäneellä ja NHL-urallaan Lydman pelasi kaikkiaan 847 ottelua – suomalaispuolustajista viidenneksi eniten kautta aikojen.

Lydman pelasi A-maajoukkueessa viidet MM-kisat ja edusti Leijonia kahdesti olympiakisoissa. Olympiahopean ja –pronssin lisäksi Lydmanin palkintokaapissa on kaksi MM-hopeaa ja yksi –pronssi. Lydman pelasi myös World Cupin finaaleissa syksyllä 2004. Leijonia hän edusti kaikkiaan 114 A-maaottelussa.

Uransa jälkeen Lydman palasi takaisin HIFK:n organisaatioon ja jakaa kiekko-osaamistaan juniorivalmennuksessa.


Lähde: Hockey Hall of Fame Finland

 

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Etsi sivustolta