perjantai, 16 elokuu 2019 18:05

Yrjö Salminen -elämäntyöpalkinto (2019): Thomas (Tom) Ratschunas

KUNNIOITUS

Thomas (Tom) Ratschunas
s. 8.4.1940, Tallinna

Tom Ratschunas kuuluu suomalaisen jääkiekkotilastoinnin uranuurtajiin. Hänet tunnetaan lukuisten arvoturnausten tilastomiehenä, tilastotuottajana ja tiedottajana.

Ruotsissa lapsuutensa viettänyt Ratschunas opiskeli Englannissa ja työskenteli myöhemmin insinöörinä autoteollisuuden parissa. Intohimoinen kilpakeilaaja innostui 70-luvulla jääkiekkoilusta ja sen suomista tilastointimahdollisuuksista.

Freelance-toimittajana Ratschunas työskenteli monille kotimaisille ja ulkomaisille lehdille. Hän on ollut muun muassa jääkiekkoilun ”raamattuna” tunnetun The Hockey Newsin Euroopan kirjeenvaihtaja.

Maaotteluiden tarkka tilastomies toimi mediapäällikkönä viisissä MM-kisoissa. Olympiakisoissa hän on ollut mukana kolmesti ja on työskennellyt lisäksi lukuisissa naisten ja nuorten arvoturnauksissa.

Suomen Jääkiekkoliiton tilastomiehenä Ratschunas on toimittanut maajoukkuetilastoja näihin päiviin asti. Maajoukkueiden mediaoppaita hän on tuottanut yli 30 vuoden ajan ja ollut myös mukana rakentamassa SM-liigan tilastopalveluita.

Tom Ratschunas on kuulunut useiden suomalaisten ja kansainvälisten jääkiekkokirjojen toimittajakuntiin. Hän on tehnyt materiaalia jääkiekon historiaa käsitteleviin teoksiin, toimittanut IIHF:n ja NHL:n tilastokirjoja, Suurta Jääkiekkoteosta, useita MM-kisakirjoja, Jääkiekkokirjaa ja kansallisia kausikirjoja sekä pelaajaoppaita. Ratschunas on ollut median ja pelaaja-agenttien tärkeänä tietolähteenä erityisesti ennen internet-aikaa.

NHL-seura Philadelphian kykyjenetsijänä Ratschunas työskenteli vuosina 1979-86 ja Torontolle vuonna 2000. Jokereissa hän oli toiminnanjohtajana 80-luvun puolivälissä. Ruotsissa Rastchunas on nimitetty jääkiekkotoimittajien yhdistyksen kunniajäseneksi ansioistaan.


Tom Ratschunasin puhe:

 

Olet nyt

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Aateloinnit kausi kaudelta

Etsi sivustolta