perjantai, 16 elokuu 2019 18:00

Jääkiekkoleijona numero 253 (2019): Petteri Nummelin

KUNNIOITUS

253 Petteri Nummelin
Puolustaja
s. 25.11.1972, Turku
Aatelointinumero 253/2019

Toisen polven huippukiekkoilija debytoi SM-liigassa lokakuussa 1992 kasvattajaseuransa TPS:n paidassa. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan SM-liigassa 1993-94 Nummelin kirjasi runkosarjassa 38 pistettä ja tuli valituksi kauden parhaaksi puolustajaksi.

Vuotta myöhemmin hän edusti Leijonia ikimuistoisissa Tukholman MM-kisoissa ja oli voittamassa Suomen ensimmäistä maailmanmestaruutta. Vuosina 1995-07 Nummelin kuului Leijonien MM-miehistön vakiokokoonpanoon peräti 13:na keväänä peräkkäin.

Nummelin pelasi A-maajoukkueessa huikean uran: 15 MM-kisat ja yhdet olympiakisat. Hän puki Leijona-paidan päälleen peräti 257 kertaa 18 kauden aikana. Hän kokosi maaotteluissa puolustajalle huimat 154 pistettä, joilla hän on Leijonien kaikkien aikojen viidenneksi paras pistemies.

MM-kisoissa Nummelin valittiin kahdesti turnauksen parhaaksi puolustajaksi ja peräti viidesti kisojen tähdistökentälliseen. Vain Neuvostoliiton legendaariset Vjatsheslav Fetisov ja Sergei Makarov ovat keränneet enemmän valintoja All Stars –kentälliseen.

Huipputason kiekollisena puolustajana tunnettu Nummelin pelasi SM-liigassa yhteensä 197 ottelua TPS:n, Lahden Reippaan ja Lukon paidoissa. Hän voitti urallaan yhden Suomen mestaruuden keväällä 1995 ja kaikkiaan kolme SM-mitalia.

Kevään 1995 maailmanmestaruuden jälkeen Nummelin pelasi kaksi kautta Ruotsissa. Ura jatkui tämän jälkeen Sveitsissä Davosin paidassa kolmen kauden ajan.

NHL:ään Nummelin varattiin vasta 27-vuotiaana kesällä 2000. Hän siirtyi NHL:ään heti seuraavaksi kaudeksi, mutta visiitti Columbuksessa jäi yhden kauden mittaiseksi. Toisen jaksonsa Pohjois-Amerikassa hän pelasi Minnesotassa vuosina 2006-08.

2000-luvulla Nummelin pelasi NHL-vuosiensa välissä ja niiden jälkeen Sveitsissä ja nousi maan pääsarjan kulttipelaajien joukkoon. Luganon paidassa hän pelasi 10 kautta ja voitti maan mestaruuden kahdesti. Hän oli kuudesti sarjan tehokkain puolustaja ja voitti kerran jopa koko pistepörssin toisena puolustajana kautta aikojen. Nummelin on Sveitsin A-liigan kaikkien aikojen paras pistemies puolustajien vertailussa.

Ura pääsarjatasolla Suomessa päättyi keväällä 2016, mutta pelikokemusta kertyi sen jälkeen vielä Norjasta ja Japanista.


Nummelin oli estynyt osallistumasta aatelointitilaisuuteen. Videolla poimintoja hänen upealta uraltaan:

 

Olet nyt

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Aateloinnit kausi kaudelta

Etsi sivustolta