keskiviikko, 30 joulukuu 2015 10:15

Pekka Leimu Jääkiekkoleijona #229

Kirjoittanut
Pekka Leimun aatelointitilaisuudessa pitämä puhe piti sisällään myös huumoria. Vieressä myhäilee vanha maajoukkuekaveri Veli-Pekka Ketola. Pekka Leimun aatelointitilaisuudessa pitämä puhe piti sisällään myös huumoria. Vieressä myhäilee vanha maajoukkuekaveri Veli-Pekka Ketola. Pasi Mennander

Tampereen Ilveksen ja Suomen maajoukkueen 1960- ja 1970-lukujen maalipyssy Pekka Leimu aateloitiin tiistaina 29. joulukuuta Jääkiekkoleijonaksi numerolla 299.

Leimu pelasi SM-sarjassa kausina 1965-1975 Ilveksen riveissä, ja sen jälkeen hän vielä kiekkoili kolme kautta I divisioonassa HPK:n peliasussa.

Leijonia hän edusti kahdesti MM- ja kerran olympiakisoissa.

- Jari (Kurri) soitti kesällä ja kertoi näistä aatelointisuunnitelmista. Mietin ensin, että mitäköhän armonpaloja siellä nyt jaetaan, 68-vuotias Leimu tuumi ennen aatelointitilaisuuden alkua.

- Aikaisemmin Jääkiekkoleijoniksi on aateloitu todella kovan luokan pelimiehiä.

- Sitten ajattelin asiaa laajemmin. Jääkiekko on joukkuelaji, ja pelasin osana hyvää ketjua ja hyvää joukkuetta. Lasse Oksasen ja Jorma ”Tumba” Peltosen kanssa oli hyvä pelata, Leimu jakaa kiitosta.

Tehokkaimmalla kaudellaan Leimu teki SM-sarjassa 31 ottelussa tehot 32+15=47, ja 1960-luvun lopussa hän voitti kahdella kaudella peräkkäin maalikuninkuuden.

Pääsarjatasolla kahteen peräkkäiseen maalikuninkuuteen pystyttiin seuraavan kerran vasta 2010-luvulla, kun Tapparan Olli Palola oli paras maalintekijä 2014 ja 2015.

- Oksanen ja Peltonen olivat taitavia pelaajia, jotka loivat paljon maalintekopaikkoja. Minä menin maalille iskemään kiekkoja sisään, Leimu avaa tehoketjun yhteispeliä.

Ilveksessä hän voitti kaksi Suomen mestaruutta. Maajoukkueessa Suomi otti yksittäisiä voittoja suurmaista.

- Kerran Tukholman-kisoissa tein Ruotsia vastaan maalin. Kiekko meni ruotsalaisten mielestä sisään sivuverkosta. Minäkin pääsin kerrankin lehdistön tentattavaksi. Se on paras maajoukkuemuistoni, Leimu nauraa.

Entä miten takavuosien maajoukkuehyökkääjä tiivistäisi leijonahengen?

- Maajoukkue oli silloin kunnia-asia pelaajille, ja sitä se on pelaajille varmasti myös edelleen. Seurajoukkueissa ei seurauskollisuutta enää nykyisin näe, mutta maajoukkuepaita on edelleen arvokas jokaiselle, Leimu päättää.

Lisätietoa Pekka Leimun urasta löydät täältä.

 

Olet nyt

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Aateloinnit kausi kaudelta

Etsi sivustolta