lauantai, 07 marraskuu 2015 17:45

Mikä on Yrjö Salminen -elämäntyöpalkinto?

Kirjoittanut Toimitus

Elämäntyöpalkinto on nimetty nahkatehtailija ja Suomen Luistinliiton puheenjohtaja Yrjö Salmisen mukaan.

Palkinto kunnioittaa henkilöä, joka toi jääkiekkomailat ja kiekot Suomeen, sekä käännätti jäähockeyn, kuten jääkiekkoa ensiksi kutsuttiin, säännöt kanadalaisesta sääntökirjasta. Salminen oli tutustunut lajiin liikematkoillaan Kanadassa ja oli välittömästi oivaltanut sen mahdollisuudet kaukaisessa Suomessa.

Yrjö Salminen oli ollut huolissaan oman lajinsa eli pikaluistelun kohonneista kustannuksista luistinratojen ylläpitokustannusten vuoksi ja ymmärsi pienessä kaukalossa, keinovalossa pelattavan nopean ja kontakteja aiheuttavan pelin kiinnostavan myös suomalaisia sekä pelaajina että katselijoina. Pikaluisteluratojen keskelle helposti rakennettavat kaukalot, katsomot ja valaistus toisivat lisää käyttäjäkuntaa luistinradoille. Lisääntyvä kioskimyynti sekä pääsymaksut vaikuttaisivat positiivisesti ratojen ylläpitokustannuksiin.

Jääkiekko levisi nopeasti valtakunnan eri kolkkiin, kilpailutoiminta alkoi, peli kehittyi, lisää visioita syntyi ja lopulta Salmisen unelmasta oli tullut totta: jääkiekko oli löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin – Suomen suosituimpana urheilulajina.

Ensimmäiset jääkiekkoharjoitukset, jos tapahtumaa niin voidaan nimittää, järjestettiin Tampereen Palloilijoiden jääpallonuorukaisten ja Tampereen Pyrinnön yleisurheilijoiden välillä Pyhäjärven jäällä Tapaninpäivänä 1926.  Nahkatehtailija Salminen ajoi kello 10 Ford merkkisellä autollaan Pirkkalasta kohti Joselinin niemen lähellä sijainnutta Pyrinnön luistinrataa eli ”Baanaa”, otti nipun hankkimiaan CCM merkkisiä mailoja sekä kiekkoja ja lausui ikimuistoiset sanansa: ”Pelakkaa pojat”. Paikalla olleet Tiitolan veljekset, Martti, Matti, Jussi ja Jaakko, myöhemmin monivuotisia SM-sarjapelaajia, muistelivat tapausta lopettaen kertomuksensa lausahdukseen: ”ja siitä se kiekon kieputus alkoi”. Olisiko sitä voinut paremmin kuvailla?

Suomen Jääkiekkoliitto on lahjoittanut kuvanveistäjä Tapio Kettusen suunnittelemat palkinnot Hockey Hall of Fame Finlandille. Elämäntyöpalkinto kunnioittaa Yrjö Salmisen kaukonäköisyyttä ja rohkeutta, jolla suomalaisille niin rakas urheilumuoto ennakkoluulottomasti tuotiin maahamme.

Lähde: Hockey Hall of Fame Finland.


 

Olet nyt

Lisää harrastekiekon otsikoita

Error: No articles to display

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Aateloinnit kausi kaudelta

Etsi sivustolta