torstai, 06 helmikuu 2020 14:28

A-maajoukkueen joukkueenjohtaja Mika Kortelainen: "Leijonamaailma imaisee nuoret pelaajat mukaansa"

Kirjoittanut Siiri Markkanen
Mika Kortelainen Mika Kortelainen Pasi Mennander

Suomi aloittaa Ruotsin EHT-turnauksen torstai-iltana kotiottelulla Venäjää vastaan. Joukkueessa on mukana neljä ensikertalaista, joille A-maajoukkueen kuviot ovat siis vielä uusi juttu. Vaikka kyseisiä turnauksia pelataankin pitkin kautta, ne ovat kuitenkin lyhyitä. Kuinka näitä uusia pelaajia sitten opastetaan ja koulitaan joukkueen tavoille lyhyessä ajassa? 

– Nuorilla pelaajilla on usein Leijonapolku jo taustalla, eli toimintamallit ja systeemit sekä ilmapiiri ovat tuttuja. Ja joka turnauksessa on myös kuitenkin noita kokeneita pelaajia, niin ei siinä tarvitse olla mukana kuin pari päivää, niin tietää jo toimintamallit ja tavat. Ja se ilmapiiri Leijonaperheessä tarttuu näihin nuoriin pelaajiin. Eli oikeastaan sitä ei tarvitse opettaa mitenkään, Leijonamaailma ikään kuin imaisee nuoret pelaajat mukaansa, Leijonien joukkueenjohtaja Mika Kortelainen avaa.
 
Suurin osa ensikertalaisista tulee nimenomaan kotimaan Liigasta ja monelle pelaajalle kutsu maajoukkueeseen on palkinto monivuotisesta työstä. Vahvat otteet liigakaukalossa totta kai auttavat maajoukkuekutsun saamiseen, mutta Kortelainen kertoo joukkueenjohdon seuraavan pelaajia myös paljon laajemmin.
 
– Siihen sisältyy ihan kaikki. Taidot pelaajana tietysti, mutta kyllä sitä myös seurataan minkälaisia he ovat ihmisinä ja tyyppeinä. Kyllä kaikki asiat siihen siis vaikuttaa. 
 
EHT:n turnaukset ovat myös erinomainen mahdollisuus niin joukkueenjohdolle kuin pelaajille itselleen katsoa, että missä he menevät. Harppaus liigapeleistä kansainväliselle tasolle on kuitenkin vielä melko suuri.
 
– Joo se on yksi osa sitä. Sitten halutaan antaa mahdollisimman monelle se ensi steppi, vaikka saattaa myös olla tietoisuus siitä ettei ole VIELÄ valmis MM-kisoihin, mutta pelaaja pääsee kuitenkin siihen hajulle. Ja tämä antaa toivottavasti sitä kautta myös iloa, uskoa ja motivaatiota tulla paremmaksi pelaajaksi. Että se maajoukkue on siinä lähellä, se taso on jo saavutettu ja se kansainvälinen kärki on ihan siinä käsien ulottuvilla. Tällaiset asiat siinä on mielessä, Kortelainen kertoo lisää taustoja nuorten ensikertalaisten valitsemisesta maajoukkueeseen. 
 
Eri maiden liigoja sekä pelaajia on seurattava paljon ja aktiivisesti. Kortelainen peräänkuuluttaakin jääkiekon ydintä, joukkuepeliä, myös tässä asiassa.
 
– Tää on joukkuepeliä. Jokainen seuraa sen mitä kerkiää, joka sarjaa mitä kerkiää. Suurin vastuu on Jerellä (Lehtinen) ja Jukalla (Jalonen) tietenkin siitä, heillä sitä aikaa luultavasti eniten on pelaajia seurata. Mutta hyvässä joukkueessa kaikki yrittää omissa rooleissaan auttaa sitä, että ne oikeat palaset löytyisi mahdollisimman hyvin, "Kölli" kertoo prosessista, jonka tarkoituksena on löytää juuri oikeat pelaajat joukkueeseen.  
 
Kokeneita runkopelaajia on tietysti myös hyvä olla aina mukana. Kausi on kuitenkin pitkä, eikä kuormitukselta voi välttyä. Siihenkin on kuitenkin löydetty ratkaisu, etteivät johtavat pelaajat joudu urakoimaan ihan kaikkea. 
 
– Ideaalitilannehan on se, että pelaajat pelaisivat kaksi turnausta per vuosi. 
 
Millainen sitten oikein on myöhemmin Ruotsiin suuntaava, tämänkertainen Leijonalauma kyseessä?
 
– Ehkä vähän tylsää sanoa niin, mutta jälleen kerran on mielenkiintoinen joukkue kasassa. On paljon kokemusta ja mielenkiintoisia nimiä mukana pitkästä aikaa. Sitten on tuttuja turvallisia jo kevään maailmanmestareita, sen lisäksi on hyviä onnistujia Liigassa ja sitten tietenkin nämä uudet, nuoret tulokkaat. Se on erittäin hyvä mixaus kokemusta ja nuoruuden intoa, Kortelainen kuvaa Ruotsin turnaukseen matkaavaa nippua.
 
Suomi pelaa pitkästä aikaa kotiyleisön edessä Helsingin jäähallissa Hartwall Arenan sijaan. Joukkueenjohtaja lupaa intohimoiselle kiekkokansalle taattua Leijonaa, kun turnauksen avausottelussa vastaan asettuu rakas itänaapuri Venäjä. 
 
– No sitä tuttua ja turvallista Leijonakiekkoa. Sitä mitä ollaan nähty jo viime kaudella ja tämän kauden edellisissä turnauksissa. Jos vaan piirun verran paremmin aina pelataan kuin edellisessä turnauksessa, niin sitten me ollaan kaikki tyytyväisiä, Kölli päättää.
 
 
Ruotsin Euro Hockey Tourin turnaus alkaa tänään, Leijonat kohtaa avausottelussaan Venäjän Helsingin Jäähallissa klo 18.30. Pääsyliput otteluun myy Ticketmaster, kotikatsomoihin ottelun välittää Yle.

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia

A-maajoukkueen ohjelma 2019-20

7.-10.11.2019:
Karjala-turnaus (EHT), Helsinki
Pääsyliput: Ticketmaster

12.-15.12.2019:
Channel One Cup (EHT), Tshekki & Venäjä

6.-9.2.2020:
Beijer Hockey Games (EHT), Helsinki & Ruotsi

Vko 15, 2020:
2 x FIN-DEN (EHC, Nordic Cup), Suomi
Peruutettu

Vko 16, 2020:
2 x NOR-FIN (EHC, Nordic Cup), Norja
Peruutettu

Vko 17, 2020:
2 x SWE-FIN (EHC, Nordic Cup,) Ruotsi
Peruutettu

30.4.-3.5.2020:
Carlson Hockey Games (EHT), Tshekki
Peruutettu

8.-24.5.2020:
MM-kisat, Lausanne & Zürich, Sveitsi
Peruutettu

Etsi sivustolta