torstai, 16 toukokuu 2013 00:21

Näin syntyy MM-kisalähetys

Kirjoittanut Tiina Pirilä
Artikkelin kuvat: Siiri Markkanen. Artikkelin kuvat: Siiri Markkanen.

Suomen MM-kisalähetyksistä vastaa nyt toista vuotta MTV3:n järeä kisatiimi. Leijonat.fi pääsi seuraamaan, miten syntyy kisalähetys.

Kello on 18.15 ja MM-kisalähetysten juontaja Teemu Niikko istuu MTV3:n työmaaparakissa maskeeraajan tuolissa. Aikaa lähetyksen alkuun on noin tunti. Illalla jäällä on Leijonat, joten tunnelma on erityisen sähköinen. Niikko vastailee puheammattilaisen rauhallisuudella ja selkeydellä kysymyksiin siitä, mitä MM-kisahuuma on kulissien takana. 

- Jos ajatellaan tällasta päivää, jona Suomi pelaa, niin aamupäivällä mietitään ensin näkökulmia illan peliin. Puolen päivän aikaan on palaveri tuottajien kanssa. Siinä käydään peliä läpi, ideoidaan ja suunnitellaan, Niikko valottaa.

Areenan kolmannen kerroksen studiossa asiantuntijapaikoilla istuvat Hannu Aravirta ja Kari Jalonen. Heidän kanssaan käydään vielä palaveri keskinäisistä osuuksista. Palaverien jälkeen kukin vetäytyy keskittymään ja pohdiskelemaan omaa osuuttaan. Niikon kontolla ovat juonnot ja studio-osuudet, Jalonen ja Aravirta keskittyvät enemmän peliin ja pelaajiin.

- Mä olen pyrkinyt liikkumaan ja lenkkeilemään paljon kisarupeaman aikana. Lenkkiä ja kuntosalia ennen näitä virallisia hommia. Sitten käyn mediakeskuksessa hakemassa tilastotiedot vastustajasta. Iltapäivällä saatan vielä tarkistella vähän pelaajia, joita kannattaa nostaa esiin. Taustatyöt pitää tehdä hyvin, jotta katsojille tulee kotisohvillekin päivitettyä tietoa, myös vastustajasta, Kari Jalonen tiivistää päivän kulkua.

Maikkari on kisoissa isolla tiimillä. Niikon arvion mukaan porukan koko on useita kymmeniä, kenties yli sadan, sillä myös Tukholmassa uurastaa maikkarilaisia. Ryhmä on iso, mutta paljon on lähetyksiäkin, joten väkeä tarvitaan valtava määrä.

Kokemukset viime vuoden kotikisoista auttoivat paljon, kun meneillään olevia kisoja alettiin suunnitella noin vuosi sitten.

- Kyllähän viime kevät antoi itseluottamusta. Kaikki meni hyvin ja katsojatutkimuksissa tuli tosi paljon positiivista palautetta. Pohjana on kuitenkin aina se, että katsojat ovat tyytyväisiä ja kokevat saavansa rahoilleen vastinetta, painottaa Teemu Niikko ja kääntelee päätään, kun maskeeraaja häärii hänen ympärillään meikkisutien ja hiuslakan kanssa.

Väkeä todella tarvitaan, sillä MTV3:n kisalähetykset pyörivät käytännössä vuorokauden ympäri. Yöaikaan lähetetään uusintoja peleistä, mutta aamusta iltaan Maikkari suoltaa tuoretta lähetystä eetteriin.

- Iltapäivän puolella alkavat pyöriä MM-uutiset ja ensimmäiset pelit. Tietysti netti paahtaa yötä päivää, studioisäntä Niikko listaa.

Katsojapalautetta tulee Teemu Niikon ja Kari Jalosen mukaan valtavasti. He pitävät ehdottoman positiivisena asiana sitä, että saavat työstään palautetta. Sosiaalinen media on tullut vahvasti mukaan lähetyksiin, ja mm. Twitter on myös palautekanavana oiva.

Kello lähestyy iltaseitsemää ja Niikko, Jalonen ja Aravirta siirtyvät areenan päätyravintolaan rakennettuun studioon. Apuna häärii valtava määrä porukkaa. Ensin käydään läpi sosiaalisen median kautta tulleita kommentteja ja kysymyksiä, seuraavaksi siirrytään tilastotietoihin. Samaan aikaan sermin takana ns. Maikkarin loungessa on meneillään MTV3:n asiakastilaisuus, jossa haastatellaan juuri Salatut elämät –tähti Petteri Paavolaa. Hän paljastaa yllättäen, että Leijona-puolustaja Ilari Melart on hänen entinen pakkiparinsa. Kari Jalonen piipahtaa loungen puolella kertomassa hauskoja anekdootteja joukkueeseen juuri liittyneestä Mikael Granlundista.

Pienessä studiossa tapahtuu valtavasti yhtä aikaa: kameramiehet virittelevät laitteita, studioporukka testaa kosketusnäytön toimivuuden ja Niikko soittelee vielä ohjaamoon. Yläkiskolla kulkee ulkoa ohjattava robottikamera. Loungessa kaikuu Juhani Tammisen videoterveiset asiakastilaisuuden vieraille. Studioisäntä ja asiantuntijat mikitetään. Pikkutakit niskaan. Kello tulee sekunnilleen 19.30. Ja sitten mennään.

Noin kello 00.15 lähetys on paketissa ja Niikko, Jalonen ja Aravirta pesevät studiomeikit pois. He palaavat areenan pihan parakeille. Pomojen kanssa käydään vielä hetki läpi illan lähetystä. Lopulta kolmikko pääsee siirtymään hotellille unten maille. Kaksi ja puoli viikkoa mennään tällä kaavalla, joten rentoutua ei juuri ehdi tiiviin MM-turnauksen aikana.

- Aikamoinen rutistushan tää on meiltäkin kaikilta, että saadaan aikaan mahdollisimman hyvä tuote, nauraa Kari Jalonen lähtiessään kohti hotellia ansaituille yöunilleen.

 

 

Haastattelu: Tiina Pirilä, kuvaus ja editointi: Juha Hanhinen.

Viimeksi muutettu torstai, 16 toukokuu 2013 21:01

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia