tiistai, 15 toukokuu 2012 20:19

Mitä tekee kisojen tulospalvelu?

Kirjoittanut Kristiina Ylikunnari

 

Helsingin MM-kisoissa ns. jääntasolla toimiva tulospalvelu varmistaa, että joukkueet, tv-yhtiöiden ns. media compound -alueella toimivat lähetys- ja tekniikkatahot sekä scoutit eli pelaajatarkkailijat saavat oikeat tilastot ennen pelejä, erätauoilla ja pelien jälkeen.


Toimitettavat tilastot kisojen tulospalvelu saa Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n hydra-toimistosta. IIHF on määritellyt mitä tilastoja kullekin yllä mainitulle taholle toimitetaan. Tilastot toimitetaan aina paperikopioina.

- Lähettien ei tarvitse viedä tilastoja pitkien matkojen päähän. IIHF:n hydra-toimisto sijaitsee Areenalla aivan tulospalvelutoimiston vieressä. Myös paikat, jonne tilastot toimitetaan ovat lähietäisyydellä, kertoo tiimivetäjä Reino Aro (kuvassa).

Tilastot toimitetaan 50 minuuttia ja avauskokoonpanot 20 minuuuttia ennen pelin alkua. Erätauoilla toimitetaan statistiiikkapaketti pelaajakohtaisesti. Mahdollisimman pian pelin jälkeen toimitetaan laajempi tilastokokonaisuus pelanneille joukkueille ja suppeampi paketti kaikille kisoihin osallistuville joukkueille. Yleensä joukkueiden tilastot toimitetaan joukkueiden ns. hosteille. Näin varmistetaan, että joukkueet saavat materiaalit mahdollisimman pian ja varmasti perille.

- Kaikista hektisimmät hetket ovat juuri ennen pelejä, erätauoilla ja heti pelin jälkeen. Esimerkiksi kunkin pelin avauskokoonpano saadaan 20 minuuttia ennen pelin alkua, jolloin se täytyy välittömästi toimittaa eteenpäin, sanoo Reino Aro.

Tulospalvelussa toimii kaksi tiimivetäjää, Reino Aro ja Eeva Haapanen, sekä 12 lähettivapaaehtoista. Myös tiimivetäjät ovat vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset on jaettu neljän hengen ryhmiin. Kunkin ryhmän työvuoro on yksi päivä.

- Päädyin nykyisiin vapaaehtoistehtäviin toimittuani videotuomarina vuosien 1997 ja 2003 MM-kisoissa, sanoo Reino Aro.

- Kisojen päästyä vauhtiin, tulee vielä matkan varrella joukkueiden hosteilta lisäpyyntöjä tilastoista. Ne pyrimme hoitamaan parhaalla mahdollisella tavalla, Aro lisää.

 

Viimeksi muutettu tiistai, 02 lokakuu 2012 02:05

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia