keskiviikko, 16 toukokuu 2012 15:15

IIHF:n kongressiin kokoontuu yli 50 maata

Kirjoittanut Riikka Hoppu

Caption: Szymon Szemberg

 

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n vuosikongressi pidetään 17.-19. toukokuuta Helsingin Kalastajatorpalla.


IIHF:llä on hyvin tarkka protokolla kokousten suhteen. General Congress eli yleiskokous järjestetään neljäs vuosi. Vuosikongressi, Annual Congress, on Kansainvälisen Jääkiekkoliiton korkein päättävä elin ja lisäksi järjestetään vielä puolivuosikongressi, Semi-Annual Congress.

Kansainvälisessä Jääkiekkoliitossa on 70 jäsenmaata. Kaikissa maissa ei pelata jääkiekkoa, mutta jäsenyyttä se ei estä, sillä myös rullakiekko kuuluu  jääkiekkoliiton piiriin. Tällä hetkellä jäsenyyttä odottavat Jamaika, Qatar sekä Brasilia.

Huomenna alkaa vuosikokous, Annual Congress, täällä Helsingissä. Tämä kokous osuu aina kyseisen vuoden miesten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuiden loppuun.

Kaikki jäsenmaat saavat kutsun kongressiin. Maat osallistuvat omien mahdollisuuksien mukaan ja osallistumiseen voi vaikuttaa paikallisen jääkiekkoliiton taloudellinen tai maan poliittinen tilanne.

Miten asioista päätetään?

Kongressi on päättävä elin. Siellä äänestetään demokraattisesti asioista ja äänestyksen tulos ja päätös esitetään sitten IIHF:n hallitukselle Zürichiin. Yleinen käsitys on, että IIHF:n päämaja Sveitsissä päättäisi asioista.
- Se ei pidä paikkaansa, sillä Kansainvälinen Jääkiekkoliitto toimii kuin mikä tahansa demokraattinen valtio eli eduskunta päättää ja hallitus laittaa päätöksen toimeen, kertoo Szymon Szemberg, kansainvälisen jääkiekkoliiton viestintäpäällikkö.

Jäsenmailla on äänestysoikeus seuraavasti: jääkiekkoa pelaavilla 2 ääntä ja ei-pelaavilla 1 ääni. Äänioikeus on myös Kansainvälisen Jääkiekkoliiton hallituksella 13 äänen oikeudella.
 
Mistä tällä kertaa päätetään tai keskustellaan?

Jokaisessa vuosikongressissa päätetään missä pelataan divisioonien 1, 2 ja 3 maailmanmestaruudet pelataan seuraavana vuonna. Jääkiekkoliiton alaisuuteen kuuluvat myös miesten alle 20- ja alle 18-vuotiaiden junioreiden sekä naisten ja alle 18-vuotiaiden naisten jääkiekkoturnaukset.

Yleensä päätetään myös missä miesten maailmanmestaruudesta taistellaan neljän tai viiden vuoden päästä. Tänä vuonna ei kuitenkaan päätöstä 2017 pelipaikasta tehdä vaan se päätös tehdään ensi vuonna Tukholmassa.

Yhteisisännyys uusi trendi?

Suomen ja Ruotsin kesken jaettu kisajärjestely on uutta Kansainväliselle Jääkiekkoliitolle. Jaetut kisat ovat vaihtoehto myös vuonna 2017, mutta IIHF on päättänyt siirtää 2017 järjestäjämaan tai maiden valinnan ensi vuoden kisojen loppuun, jotta vuosien 2012 ja 2013 jaettujen kisojen kokemus on arvioitu.

Kahdelle maalle jaettavat kisat tuovat esimerkiksi enemmän pelejä kisoille kuin yhden maan isännyys. Tänä vuonna pelataan yhteensä 64 ottelua, kun pelit on jaettu kahteen alkusarjalohkoon. Aiemmin pelattiin neljässä lohkossa 56 peliä.

Vuosikongressi kestää 2 tai 3 päivää. Ensimmäisenä päivänä sovitaan kongressin agenda ja kuullaan uusien mahdollisten jäsenmaiden esitelmiä. Seuraava päivä onkin sitten totista työtä kun päättämässä on yli 50 maata.

Jäämme siis odottamaan mitä uusia päätöksiä jäsenmaat ovat äänestäneet. Niistä voi lukea Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n kotisivuilta.


Kirjottaja on MM-kisojen vapaaehtoistyöntekijä

Viimeksi muutettu tiistai, 02 lokakuu 2012 02:05

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia