sunnuntai, 20 toukokuu 2012 18:40

Winning Goal ripustetaan mitalistien kaulaan

Kirjoittanut Sami Koski

Vaikka mitalipelien loppuratkaisu on vielä kaikkea muuta kuin selvää, yksi asia on varma. Kun summeri soi Hartwall Areenalla viimeisen kerran, suomalainen kädenjälki on sunnuntai-illassa salamavalojen loisteessa: MM-mitalin kun on suunnitellut suomalainen kuvanveistäjä Tapio Kettunen.

Yhteensä Kettusen suunnittelemia mitaleja ripustetaan 99 ihmisen kaulaan. Pelaajia joukossa on maksimissaan 75, loput mitalistit ovat mitalimaiden kisaorganisaatiota, käytännössä valmentajia ja joukkueenjohtoa.

99 kolme on tarkka luku, sillä jokaista mitalia – pronssia, hopeaa ja kultaa – Kansainvälinen jääkiekkoliitto on varannut ainoastaan 33 kappaletta.

– Kun pelaajia saa olla joukkueiden kokoonpanossa 25, niin maksimimäärä joukkueen muulle jäsenistölle on kahdeksan. Muuten IIHF ei puutu mitalien jakoperusteisiin. Mitaleja on 33:lle, sanoo Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n urheilutoimenjohtaja Dave Fitzpatrick.

Erilaisuus voitti tänä vuonna suunnittelukilpailun

Näiden MM-kisojen mitalit ovat hieman toisenlaiset kuin yleensä. Kun tavallisesti mitaleissa on totuttu näkemään lähinnä pelaajia luistelemassa tai laukaisemassa, nyt Winning Goal -nimisen mitalin etupuolella näytetään kaukalossa tapahtuneen uurastuksen loppuratkaisu: etupuolella on kuva laukauksesta, joka on mennyt maalin lisäksi myös verkon läpi. Mitalin kääntöpuolella on Kansainvälisen Jääkiekkoliiton kuva logo ja pelaajan kuva.

Koska näiden kisojen mitali on erikoisuus aiempiin MM-kiekkomitaleihin verrattuna, poikkeava ratkaisu mietitytti alussa myös mitalin suunnitellutta vesilahtelaista kuvanveistäjä Tapio Kettusta.

– Idea syntyi paperille oikeastaan saman tien. Vaikeus syntyi siitä, miten lopullisen toteutuksen tekee, kun työaikaa oli periaatteessa vain reilu kuukausi. Myös sitä piti miettiä, halutaanko kisaorganisaatiossa toteuttaa näinkin erikoinen ratkaisu.

Juuri tällaisen pohdinnan vuoksi tein toisen, vähän hillitymmän version, jos valitsijat eivät olisi halunneet liian modernia toteutusta. Lopputulos kuitenkin miellytti, kun muistaakseni Kalervo Kummolakin sanoi nimenomaan, että lopputulokseksi haluttiin nimenomaan raikas ja erilainen työ, Kettunen pohtii kolme kuukautta mitalin julkistamisen jälkeen.

Vaikka kuvanveistäjä sanookin, että halusi tuoda nimenomaan raikkaan ja uuden näkökulman MM-mitalisarjaan, ei Kettusella ole mitään aiempien kisojen tavallisia, pelaajakeskeisiä mitaleja vastaan.

– Ei niissä mitään vikaa ole: mutta kun haluaa kuitenkin aina voittaa tällaisen suunnittelukilpailun, niin mielestäni tällainen raikas toteutus oli se, mikä toimisi, Kettunen nauraa.

Mitalien jako varmasti mieleenpainuva

48-vuotias, pitkän linjan kuvataiteilija on suunnitellut muun muassa vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisojen viiden euron juhlarahan. Vaikka MM-mitalin suunnittelu toteutettiinkin ammattilaisten kutsukilpailuna, Kettunen sanoo, että kun päätös oman työn valinnasta tehtiin, oli tunnelma katossa.

Sunnuntaina mitalipelejä katsomaan tuleva vesilahtelainen uskoo, että myös kisojen päätöspäivänä oman työn jälki nostattaa voittotunteet esiin vielä kerran, vaikka mitalin ulkoasun julkistuksesta onkin kulunut jo aikaa.

– Vaikka se huikein tunnelma itse suunnittelemasta mitalista on jo vähän ehtinyt laantumaankin, niin kyllä ne muistot tulevat varmasti mieleen. Kun mitaleja otetaan esille, niin on siinä varmaan vähän sellainen fiilis, että hitto vieköön, nämä ovat oikeasti minun suunnittelemiani mitaleja.

 

Viimeksi muutettu tiistai, 02 lokakuu 2012 02:05

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia