sunnuntai, 20 toukokuu 2012 15:17

Tämäkö pronssipeli vain pakkopullaa?

Kirjoittanut Sami Koski

Tuomas Kiiskisen hymy olisi herkässä pronssimitali kaulassa. Kuva: Anni Suikkanen

Monen mielestä pronssipeli on vain säälipalkinto niille joukkueille, joilla potku ei riittänyt finaaliin saakka. Tämän iltapäivän pronssipelissä niin ei kuitenkaan ole. Leijonien ensimmäisen kotikisamitalin lisäksi panosta on muun muassa siinä, kumpi maa nousee toisen ohi kaikkien aikojen mitalien määrässä.

Sekä Tshekillä että Suomella on kasassa ennen tämän iltapäivän peliä 11 mitalia MM-tasolta. Tshekki on mitalitilastossa kuitenkin Suomen edellä kuuden kultamitalin vuoksi. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF laskee kuitenkin myös Tsekkoslovakian mitalit maan mitalitilastoon, joten periaatteessa maan mitalien määrä MM-tasolla on 45.

Kotiyleisö tuonee energiaa

Vaikka välierätappion jälkeen pronssipeliin tarvittavan energian löytyminen on perinteisesti ollut vaikeaa molemmille pronssipelin joukkueille, tulevassa koitoksessa vauhtia kaukaloon tuo varmasti se, että Leijonille mahdollisuus kotikisamitalin tavoittelusta on ainutkertainen.

Vielä Suomella ei ole kotikisoista mitalia. Paras kotikisasaavutus ennen Tshekki-välierää on neljäs vuodelta 1974. Silloin Suomi olisi ollut ilman maalivahti Stig Wetzellin doping-käryä kolmas. Käryn jälkeen Suomen 5–2-voitto Tsekkoslovakiasta vaihtui 5–0-tappioksi: Leijonat oli lopulta kotikisojen neljäs. Silloin pronssista ei kuitenkaan pelattu, koska maailmanmestaruus ratkaistiin ilman pudotuspelisysteemiä, sarjamuotoisena.

Ensikertalaisille ainutkertainen tilaisuus

Takavuosien pronssipeleissä yleensä ensikertalaiset ja nuoret ovat onnistuneet, eivätkä vähiten sen vuoksi, että monelle nuorelle pelaajalle pronssipeli on ainutkertainen tilaisuus mitalin saamiselle. Esimerkiksi Tshekin MM-kisoissa vuonna 2004 nuori Yhdysvallat voitti MM-pronssia Andy Roachin rankkarimaalilla Slovakian nenän edestä.

Moni muistaa myös Pietarin MM-kisat vuonna 2000, jolloin Suomen kolmosveskari Pasi Nurminen pelasti Suomen kisat pronssipelissä Kanadaa vastaan ja torjui lopulta Suomelle 2–1-voiton.

Tulevassa pronssipelissä mitalitilaisuuden saa KalPa-hyökkääjä Tuomas Kiiskinen, joka on pelannut Kazakstan-pelistä lähtien Suomen kolmoskentässä Leo Komarovin ja Niko Kapasen kanssa.

Tshekillä yksi kisojen puhutuimmista nimistä on ollut 40-vuotias MM-ensikertalainen Petr Nedved, jolle Suomea vastaan pelattava pronssipeli saattaa olla ainutkertainen tilaisuus.

Ainutkertainen tilaisuus pronssipeli on myös molempien joukkueiden pelaajille: Suomi ja Tshekki kun eivät ole historian saatossa vielä kertaakaan kohdanneet MM-kisojen pronssiottelussa.

 

Viimeksi muutettu tiistai, 02 lokakuu 2012 02:05

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia

A-maajoukkueen kausi 2019-20

7.-10.11.2019:
Karjala-turnaus (EHT), Helsinki
Pääsyliput: Ticketmaster

12.-15.12.2019:
Channel One Cup (EHT), Tshekki & Venäjä

6.-9.2.2020:
Beijer Hockey Games (EHT), Helsinki & Ruotsi

Vko 15, 2020:
2 x FIN-DEN (EHC, Nordic Cup), Suomi

Vko 16, 2020:
2 x NOR-FIN (EHC, Nordic Cup), Norja

Vko 17, 2020:
2 x SWE-FIN (EHC, Nordic Cup,) Ruotsi

30.4.-3.5.2020:
Carlson Hockey Games (EHT), Tshekki

8.-24.5.2020:
MM-kisat, Lausanne & Zürich, Sveitsi

A-maajoukkueen uutiset kausi kaudelta